loader
Foto

„Visătorii din decembrie”, povestea tinerilor care au crezut în libertate

Seria „Memorial ‘ 90” a prezentat în această sâmbătă povestea a doi tineri de 18 şi 21 de ani, care şi-au pierdut viaţa pentru idealurile revoluţiei. Povestea lui Gigi şi a Luizei, pe TVR 2 şi TVR+, de la ora 16:00.

 

Memorial ‘90

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În decembrie cea mai mare parte a celor ce au ieșit în stradă a crezut în idealurile revoluției. Au crezut că odată căzut, Ceaușescu va trage după el toate ororile sistemului comunist. La Timișoara și la București au fost oameni care au crezut în visul lor: Libertatea.

În seara zilei de 17 decembrie, Gigi (Gheorghe) Cruceru a fost împuşcat în coapsă, în timp ce trecea prin Piaţa Operei din  Timişoara.  Ajutat de prietenii lui, el a fost dus la Spitalul de copii şi Spitalul Judeţean din oraş. Deşi sângera, rana nu era mortală. „Luni dimineaţa am fost personal să-mi caut copilul, dar nu m-am putut apropia deoarece spitalul era înconjurat de miliţie, securitate şi militari în termen ai Ministerului de Interne. De asemenea, mai erau şi civili cu automatul la piept. Am fost şi marţi şi am găsit acelaşi cordon. In tot acest timp l-am căutat în toate gropile şi nu am dat de el”, povestea tatăl lui, Gheorghe Cruceru.

Trupul lui Gigi nu a mai fost găsit niciodată. A fost luat de comunişti, transportat la Bucureşti şi ars la crematoriul din capitală, într-o mişcare odioasă ce va primi numele de „Operaţiunea coletele”.

Luiza Iancu avea 21 de ani în decembrie 1989. În după amiaza zilei de 21, ea a mers împreună cu un grup de prieteni la Sala Dalles, acolo unde sunt toţi românii”, după cum i-ar fi spus soţului ei. Odată cu lăsarea serii, pe la 17:00, la ordinul generalului Vasle Milea, începe operaţiunea de dispersare a protestatarilor. Luiza a fost printre primele şase persoane care au murit la sala Dalles.

Povestea ei şi cum au acţionat autorităţile cu victimele revoluţiei, aflaţi de la Marian Iancu, tatăl victimei.

Despre emisiune:
Memorial ’90
investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

1:30 Universitaria

Redifuzare

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2