loader
Foto

Galerie foto

Stela Popa

Stela și-a împlinit visul din copilărie: să ajungă la Televiziunea Română. Jurnalist TV și radio, scriitoare și blogger de succes, Stela Popa vine de la Chișinău cu un palmares impresionant. La TVR 2, Stela prezintă, alternativ, cu Teodora Antonescu, „Ora de știri”, de la ora 18.00.

 

Ora de ştiri

„Sunt româncă basarabeancă. Aşa m-am considerat dintotdeauna. Pentru mine cetăţenia română este însă ceva foarte important şi am ţinut neapărat să «devin» româncă nu prin căsătorie, ci prin mine însămi. De-asta mi-am solicitat acest drept firesc înainte de a mă mărita. A fost o chestiune de onoare, de simţire, dar şi un gest reparatoriu, în amintirea străbunicului meu împușcat de sovietici”.

Stela Popa a fost o prezenţă constantă în topurile din Republica Moldova. Astfel, în 2009, blogul său a fost declarat cel mai bun blog media, în 2012  și 2014, a primit titlul de cea mai bună prezentatoare de știri din ţara de peste Prut, în 2012, a fost inclusă în selecția „Omul anului”, în 2013, în ediția de colecție „99 de femei ale Moldovei”, iar în 2010 și 2011, revista VIP Magazin a inclus-o în lista celor mai sexy femei ale Moldovei.

A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, iar în 2006 a absolvit Masterul de Știinţe Politice.

În intervalul 2009-2012, a realizat, de la București, emisiunea „Mai aproape de Europa”, concomitent pe frecvențele Radio România Internațional și Radio Vocea Basarabiei, ulterior la Radio Chișinău (Radio România).

Timp de șapte ani (2010-2016) a prezentat principalul buletin de știri la Jurnal TV din Republica Moldova, după care și-a împlinit visul din copilărie: a ajuns la Televiziunea Română.

„M-am născut nu departe de Prut, într-o casă de profesori.  În familia noastră nu s-a vorbit și nu s-a citit decât în limba română. De mică am crescut cu Televiziunea Română. Prindeam TVR pentru că eram la 30 de kilometri de Prut. Trăiam în URSS, vorbeam româna cu accent, or limba de la televizor mi se părea extraordinar de frumoasă şi de dulce. De-atunci mi-am zis că «aşa trebuie să vorbesc şi eu, ca la televizor». Uitându-mă în urmă, asta mi se pare a fi fost o măsură tangibilă a trăirilor mele româneşti de atunci și așa am primit sămânţă de românism. Pentru mine, TVR a fost un vis. Un vis frumos care a devenit realitate”.

În 2009, jurnalista Stela Popa a publicat volumul „100 de zile”, la Editura Tritonic din Bucureşti.

„Deși, în aparență e un roman de dragoste, acest volum are ca fir roșu al narațiunii descrierea Revoluţiei Twitter survenită în Chişinău în 2009. Era ca şi cum cuvintele se aşterneau pe pagină de la sine. Am avut sentimentul că era de datoria mea să «înregistrez» ceea ce se întâmpla, inclusiv prin intermediul unor experienţe jurnalistice personale, pe care le-am descris în carte”.

Prezentatoarea este căsătorită și are un fiu care o inspiră zilnic și căruia i-a dedicat colecția pentru copii „Povești pentru Dănuț” (Editura Cartier, Chișinău). Colecţia cuprinde patru volume: „Îngerii Mării” (2015), „Semincioara fermecată” (2016), „Sofia Păpădia” (2016) și „Regele cel Înțelept” (2017). „Îngerii Mării” a fost declarată „Cartea anului” la Târgul de Carte pentru Copii și Tineret de la Chișinău, iar CD-ul audio „Semincioara fermecată”, citit de vedete din Republica Moldova, a fost difuzat la Radio Jurnal FM.

„De când a apărut fiul meu m-am redescoperit. Văd lumea cu alți ochi. Omulețul acesta mă inspiră să fac numai lucruri frumoase”.

Stela Popa prezintă, alternativ, cu Teodora Antonescu Ora de știri, de la ora 18.00, de luni până duminică.

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)

 

#tvr2