loader
Foto

Filmul de artă

Duminică, ora 22.00, sărbătorim cea de-a şaptea artă cu producţii care au influenţat istoria cinematografului internaţional. Urmăriţi un adevărat regal cinematografic, filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori.

 

Galerie foto

 

Laurențiu Damian

„Filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film”, crede regizorul Laurenţiu Damian. Este un cinema al autorilor de geniu ca Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta, este „un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme”, a mai adăugat el.

În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie,  cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

„Filmul de artă şi autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului, ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer”, a concluzionat Laurenţiu Damian.

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editia, Marina poposeste in Anglia, iar Londra va epata, ca de fiecare data, fiind o capitala cu alura imperiala si spectaculoasa.

Prezentator: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)

ARHIVĂ ARTICOLE

″Iluzii pierdute″, film de artă în premieră la TVR 2

TVR 2 v-a invitat duminică, 9 iunie, începând cu ora 22.00, să urmăriți, în premieră, producția franțuzească ...

Destine de copii în filme de weekend, la TVR 2

Sâmbătă, 1 Iunie, ora 20.00, vă invităm să urmăriți filmul "Vocile de la Zecchino D'oro", aflând povestea unui ...

Drama ″Destine la răscruce″ la Filmul de Artă

Duminică, 26 mai, ora 22.00, v-am invitat să urmăriți filmul ″Destine la răscruce″, regizat de Derek Cianfrance, la ...

 

#tvr2