loader

Istorii de bun gust

Nou sezon al emisiunii de antropologie culinară difuzată pe TVR2 în fiecare joi, ora 21.00, începând din 28 martie. Antropologia culinară vorbeşte despre mâncare ca despre o poveste. Hrana este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură.

 

Galerie foto

 

În fiecare joi, de la ora 21:00, realizatoarea Camelia Moise ne invită să descoperim un „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, dar şi cu istorii spectaculoase.

La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă de câte un secret culinar. Joi, 28 martie, de la ora 21:00, Camelia Moise ne-a invitat în atmosfera inconfundabilă a perioadei interbelice. Aici am păşit în culisele unor poveşti pline de nostalgie, scrise de Sivia Colfescu: „Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene”.

„De multă vreme aveam de gând să scriu lucrurile pe care mi le mai amintesc despre câteva mătuşi fabuloase. Mătuşile mele adevărate, câteva mătuşi adoptate şi chiar mătuşi ale prietenilor mei, femei care, la prima vedere, erau (unele mai sunt) foarte deosebite unele de altele, dar care se asemănau într-o anume privinţă: erau cu toatele nişte supravieţuitoare, femei cu suflete de oţel – e drept, cele mai multe în învelişuri moi de catifea. A, să nu uit: bucureştence, desigur – măcar în unele perioade importante ale vieţii lor – altfel de ce aş scrie despre ele istorioare bucureştene”? Voiam să scriu pentru că mi se pare nedrept să las să se piardă amănunte pline de farmec – sau de haz – ale vieţii lor, amestecate de-a valma în fluviul destinelor ultimului veac. Am tot amânat, prinsă în plasa unor ocupaţii care mi se păreau mai importante. Până într-o zi, când o observaţie a unui prieten m-a făcut să-mi dau seama că e mai important să scriu despre ele, trecătoarele. Înainte de a deveni eu însămi, pentru cine ştie cine, o mătuşă fabuloasă”, spune Sivia Colfescu, scriitor şi director de editură.

Emisiunea este disponibilă și pe TVR+. Poate fi urmărită și pe TVR Cultural.

***

Realizator: Camelia Moise

Producător: Aziza Bodea Micu

10:30 Documentar 360°GEO

* Poveştile din Cimitirul Vesel (Roumanie les récits d’un cimetière , 2013) ) Redifuzare

*În localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş se află Cimitirul Vesel, renumit pentru crucile viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.

Ineditul acestui cimitir este reprezentat de atitudinea diferită faţă de cea a culturii populare, în care moartea este considerată un eveniment trist. Fondatorul acestui cimitir este Stan Ioan Pătraş, care în anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu, a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lată, cu loc pentru epitaf. Primul epitaf datează chiar din anul 1935, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un adevărat muzeu în aer liber.

Realizator: Vincent Froehly

Redactor: Delia Clonaru

11:30 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)

ARHIVĂ ARTICOLE

Istorii de bun gust: Începutul zborului

Istorii de bun gust: Începutul zborului

publicat: luni, 18 noiembrie 2024

În comuna Perişor, judeţul Dolj, se află Casa memorială Henri Coandă, în fapt o expoziţie foto-documentară ...

 

#tvr2