loader

Istorii de bun gust

O călătorie fascinantă şi de bun gust! O emisiune de antropologie culinară realizată de Camelia Moise, care ne invită să descoperim gustul trecutului, aroma tradiţiilor şi poveştile ascunse în spatele fiecărei reţete. Un „alt fel de gătit” – unde ingredientul principal este istoria.

 

Galerie foto

 

Plecând de la un pretext istoric, emisiunea și-a propus să readucă în atenția publicului larg felul de-a fi al vremurilor de altădată, istorii, povești, cutume și momente istorice mai puțin știute, situații și întâmplări care au îmbogățit patrimoniul țării noastre cu valori culturale şi spirituale importante, dar şi de antropologie culinara. De-a lungul timpului ele au exprimat gusturi, preferințe sau alegeri pe care le manifestăm cotidian, individual sau colectiv, ritualic sau accidental, dar care fac din mâncare un fapt social total.

În fiecare ediţie a emisiunii „Istorii de bun gust”, Camelia Moise porneşte într-o călătorie fascinantă prin locuri, vremuri şi bucătării care spun poveşti. Formatul îmbină jurnalul de călătorie cu documentarul cultural, aducând în prim-plan oameni, obiceiuri şi reţete ce poartă amprenta istoriei locale.

Fie că descoperim secretul ouălor încondeiate din Ciocăneşti, poveştile plutaşilor de pe Bistriţa sau gastronomia cosmopolită a Vămii Vechi, fiecare episod devine o fereastră spre identitatea culinară a României. Emisiunea vorbeşte despre mâncare ca despre o formă de memorie colectivă – despre gusturi care păstrează vie istoria şi tradiţia.

Cu sensibilitate şi rigoare, Camelia Moise explorează legătura dintre hrană, cultură şi spirit, oferind telespectatorilor o experienţă care îmbină savoarea cu reflecţia.

„Istorii de bun gust” nu este doar despre a găti, ci despre a înţelege de ce gătim aşa cum o facem — şi ce poveşti ne spun reţetele de altădată.

*****

„Istorii de bun gust” – joi, de la ora 20:05, la TVR 2.

Emisiunea este disponibilă și pe TVR+.

***

Realizator: Camelia Moise

Producător: Aziza Bodea Micu

7:30 Documentar360°GEO

* Albania-viaţa de păstor (Albanie, une vie de berger, Franţa-Germania, 2022)

Regia: Cordula Stadter

*Timp de secole, păstorii albanezi au parcurs Balcanii cu trupele lor, în căutarea ierbii proaspete şi a apei pentru caprele şi oile lor. Dar dictatura comunistă a pus capăt acestei tradiţii. După căderea regimului comunist, păstorii şi-au reluat transhumanţa şi au încercat să-şi înveţe copiii cu viaţa pastorală, dar degeaba. Într-adevăr, aceştia au prins gustul vieţii moderne şi părăsesc viaţa rurală pentru a studia la oraş. Mai au un viitor păstorii din Balcani ?

(Reluare)

8:30 Teleshopping

ARHIVĂ ARTICOLE

Povestea unei campioane olimpice şi Dobrogea contrastelor, la „Istorii de bun gust”

În ziua în care canotajul românesc aniversează 100 de ani, joi, 27 noiembrie, la TVR 2, de la ora 20.05, urmărim ...

De la tragedie la renaștere și de la vis la reușită, la „Istorii de bun gust”

O călătorie prin lumi în care oamenii se reinventează! De la o poveste cutremurătoare despre pierdere și ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă ...

Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria ...

„Îți trebuie atât de puțin ca să intre acel mult, acel Dumnezeu în lăcașul sufletului tău!”

„Dacă decriptezi acest secret, să te mulțumești cu puțin și trăiești simplu, e atât de bine în lumea asta!” ne ...

Istorii de bun gust: Începutul zborului

Istorii de bun gust: Începutul zborului

publicat: luni, 18 noiembrie 2024

În comuna Perişor, judeţul Dolj, se află Casa memorială Henri Coandă, în fapt o expoziţie foto-documentară ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară ...

„Istorii de bun gust” la Conacul Otetelișanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne-a invitat joi, 9 mai, la TVR 2, de ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, a fost Ion ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu ...

La „Istorii de bun gust”, Conacul „Beau Sejour”, un martor al perioadei interbelice

Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă ...

Mihai Viteazul, domnitorul însoţit de cerbi pe câmpul de luptă, la

„Dacă ar trebui să îmi povestiți ceva despre domnitorul Mihai Viteazul, care ar fi lucrul fundamental pe care mi ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se ...

 

#tvr2