loader
Foto

TELEȘCOALA

O serie de programe educative, de luni până vineri, la TVR 2

 

Galerie foto

 

„Teleşcoala” a pregătit cursuri, de luni până vineri, pe tronsoanele orare 15:30 - 16:00.

În noul sezon „Teleşcoala” vor continua lecţiile de limba și literatura română și de matematică pentru elevii claselor a VIII-a. La acestea se vor adaugă cursurile de limbi străine: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și, în premieră, japoneză. Din acest sezon, în platoul emisiunii vor păşii şi elevii, cu ajutorul platformelor de comunicare video.

Din 26 septembrie, lecțiile de limba și literatura română vor alterna cu cele de matematică, de luni până joi, de la ora 15:30. Cursurile de limbi străine vor fi programate de la ora 16:00.

„Teleşcoala” include în fiecare vineri lecții de limba română pentru refugiații ucraineni.

Emisiunea este adaptată noilor generaţii de elevi. Le oferă elevilor aflaţi în pragul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile de învăţământ la care vor susţine examen.

Cel de-al şaselea sezon revine cu o premieră. Din 26 septembrie, TVR 2 ridică barierele dintre cei care aud și cei care au nevoie de alt tip de comunicare şi oferă cursuri de Limba semnelor române.

Emisiunea produsă integral de Televiziunea Română, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, debutează într-un decor nou şi cu lecţii interactive, adaptate cerinţelor actuale.

Aşa cum ne-a obişnuit, „Telescoala” oferă celor aflaţi în pragul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile de învăţământ la care vor susţine examen, dar şi noutăţi, unele dintre cursuri fiind abordate pentru prima dată în istoria televiziunii. Astfel, o dată la două săptămâni în cadrul programului „Teleşcoala” se vor preda lecții de limbaj mimico-gestual - „Limba semnelor române”. Denumit generic „limbajul semnelor”, limbajul mimico-gestual românesc are o structură, un lexic şi reguli gramaticale specifice.

„TVR 2 este singurul canal de televiziune care va facilita comunicarea între persoanele care aud și persoanele cu deficiențe de auz din România. Pentru prima data în istoria televiziunii, TVR 2 va oferi cursuri de Limba semnelor române, recunoscută din 2020 ca limba maternă, oficială a persoanelor cu deficiențe de auz. Oferim un curs practic, un ghid de conversație, care sa ridice barierele dintre cei care aud și cei care au nevoie de alt tip de comunicare.Mulți dintre noi am simțit lipsa de instrumente lingvistice în situații comune și, dacă o persoana surdă nu poate învăța să audă, noi avem șansa să învațam sa „vorbim” cu mâinile. Cursul nostru de Limba semnelor române va demonta limitele impuse de comunicarea verbală dintre cei care aud și comunitatea surzilor, una cu o cultură și limbă diferite de limba română”, a spus profesoara Lena Dermengiu.

Cursurile vor putea fi urmărite la TVR 2 şi online pe canalul de Youtube al TVR şi pe site-ul tvr.ro.

***

DESPRE TELEŞCOALĂ

Emisiune de tradiţie, „Teleşcoala” a debutat în grila TVR 2 la începutul anilor '70 şi, timp de un deceniu, a fost urmărită de generaţii de elevi.

„Teleşcoala” a revenit, la TVR 2, în 16 martie 2020, odată cu instituirea stării de urgență cauzată de pandemie, care a închis școlile. Timp de cinci sezoane, au fost programate cursuri care le-au oferit elevilor aflaţi în pragul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat posibilitatea de a păstra contactul cu materiile la care susţin examen.

De la declanșarea războiului din Ucraina, gândul de a ajuta țara vecină s-a regăsit și la "Teleșcoala". Proiectul consacrat elevilor s-a extins şi, în fiecare zi de vineri, spațiul alocat emisiunii “Teleșcoala” a fost dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre.

0:20 RIVALII…cu Marina Almăşan

* Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin.

Prezintă: Marina Almășan

Comoderator: Costin Teodorescu

Producator: Marina Almășan

Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu

2:05 Campionatul European de patinaj artistic ESPOO 2023

* program liber masculin-ora 19:00

*ceremonie VICTORY masculin ~15 minute-ora 22:01

Producator : Daniela Enachescu

Comentator Monica Bucur

ARHIVĂ ARTICOLE

Lecţii de Limba semnelor române pentru hipoacuzici în noul sezon „Teleşcoala”

Cel de-al şaselea sezon a revenit cu o premieră. Din 26 septembrie, TVR 2 a ridicat barierele dintre cei care aud ...

Profesori pentru care meseria nu are limită de kilometri

Un drum de 600 de km este străbătut de Larisa Petreţchi şi Loredana Luşcan, cadrele didactice care predau voluntar ...

“Teleşcoala”, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina

La TVR 2, proiectul "Teleşcoala" s-a extins: din 6 mai sunt difuzate lecţii de română pentru ucrainenii care vor ...

TELEȘCOALA revine în clasă nouă, la TVR 2

TELEȘCOALA revine în clasă nouă, la TVR 2

publicat: duminică, 07 februarie 2021

Un nou sezon „Teleşcoala” a început din 8 februarie, de la ora 9.00, la TVR 2. Lecțiile se desfășoară într-un decor ...