*Anul 26 *Editia 1217
Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară ?
Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.
*E BINE DE ȘSTIUT Proiecte europene cu teme ecolgice.
Statiunea de cercetare în viniviticultură de la Blaj are specialistii implicati direct in procese de management , cunostiintele lor stând la baza creării de noi soiuri de vita de vie , vinuri noi șsi tehnologie. Statiunea are în derulare proiecte de cercetare paneuropene.Ea sustine partea ecologică a plantatiilor șsi foloseste forta de muncă manuală.
Participă : dr.ing. LLiliana Lucica Tomoiagă-dir. S.C.D V.V. Blaj , jud.Alba
*Cercetarea este finantată din vânzarea productiei la export
Statiunea are si o Cramă si o Vinotecă care adăposteste vinuri din anii ,,40” ,mai ales din soiuri create si omologate la Blaj. Reusesc să exporte până la 1 milion de butasi portaltoi șsi coarde altoi , material pomicol si arbusti ornamentali.Vinoteca-este Tezaurul Statiunii , înfiintată în anul 1946 în care se găsesc peste 70.000 de sticle cu vin vechi , fiecare sticla fiind ,,o capsulă a timpului,, valoarea stocului din Vinotecă creste odata cu trecerea timpului ,criteriul de evaluare fiind vechimea vinului.
În sediul de la Crăciunelul de Jos este Crama , care are 7 hrube subpămăntene , unde se păstrează vinul spumant , la o temperatură constantă de 12 grade Celsius.
Participă : ing. Florin Doru Serbu-dir. Vinotecă SCDVV Blaj
*UNDEVA ÎN ROMÂNIA Viata la fermă..de la Holstein la....WAGYU
La 30 km de Bucuresti , în Căciulati-Moara Vlăsiei , o familie de antreprenori locali , cu începuturi făcute de străbunicul lor , cu o măcelărie în sat , administrează acum o fermă integrată cu cultură mare dar si zootehnică cu bovine. Familia Filip s-a hotărât să părăsească Capitala si să revina în locul natal , când Ancuta , fetita lor , împlinea 3 ani. Doreau s-o crească in natură , cu o hrană bazată pe lactate proaspete. Consătenii i-au ajutat la constructia fermei , grajdurilor , a cusetelor pentru vitei , fronturi de furajare , lăptărie si o clădire administrativă. Au achizitionat apoi o sală de muls 2 x 4 performantă pentru a obtine un lapte conform. Au cumpărat utilaje pentru grajduri , de la plugul raclor la descărcătorul de furaje , cât si utilaje pentru câmp ,unde , pe cele 160 de ha , majoritar în arendă , asigură baza furajeră necesară-porumb siloz , lucernä , sorg.Din anul 2011 au achizitionat primele văcute HOLSTEIN , aduse din Polonia , ajungând acum la peste 80 de capete.Genetica este asigurata de materialul seminal de la SEMTEST Târgu Mures.Colaborează cu un medic veterinar , pe bază de contract de prestări-servicii , care asigură de la însământări la toate manoperele veterinare , stabilind si hrana pe vârste șsi pe nevoile fiecărui lot de taurine. Mai nou sunt crescute în fermă șsi vaci WAGYU sau KOBE cum li se mai spune , vacile care au cea mai scumpă din lume.Condîtiile de întretinere șsi alimentatie pentru acestea sunt extrem de stricte. Sunt animale docile , fertile șsi cu fătări usoare.Au o carne intens marmorată.In fermă , vacile HOLSTEIN , cand trec de mai multe lactatii ,sunt hrănite diferit pentru a le putea valorifica carnea prin abatorizare.Distribuirea laptelui se face la comandă , reinventând lăptarul , achizitionând autoutilitare frigorifice , îmbuteliind laptele în pet-uri de uncă folosintă , cu dop autosigilant , dar si prin câteva automate amplasate in măcelării si carmangerii , in comunele vecine. Ce nu se distribuie imediat se procesează în lăptăria proprie , obtinându-se o telemea proaspătă. Fiica lor Ancuta a înfiintat un parc tematic cu profil agricol.
Participă : dr.vet. Marian Ochea-medicul șsi specialistul în cresterea taurinelor.
Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc