loader

Programe dedicate Revoluţiei din 1989, la TVR 2

La TVR 2, în perioada 20-23 decembrie, urmăriţi ediţii speciale ale unor emisiuni ca „Istorii încâlcite”, „Memorial 90”, „Jurnal de front” sau „5 minute cu Adrian Cioroianu”, dedicate evenimentelor din 1989.

 

Sâmbătă, 20 decembrie

De la ora 13.30 Toma Roman jr. ne aduce partea doua a documentarului Revoluţia lui Mierlă. Personajul filmului, azi profesor la A.S.E., are o poveste inedită despre participarea sa la Revoluţia din decembrie 1989. Încă din cursul anului 1989 este contactat de reprezentantul unui grup, cu intenţia de a-l antrena într-un complot anticeauşist, rămânând, în urma acestui episod, cu impresia că autorii angrenării sale nu pot fi alţii decât angajaţi ai Securităţii. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, în timp ce vorbea în curtea televiziunii la o staţie de amplificare, este extras cu discreţie şi condus într-unul dintre birouri, unde se trezeşte înscris pe lista membrilor Frontului Salvării Naţionale. Povestea revoluţiei lui Mierlă se termină după doar două zile, când, simţind că idealurile Revoluţiei şi chiar Revoluţia însăşi vor fi furate, se retrage, alegându-şi un alt drum.

De la ora 16.00, emisiunea Memorial ’90 – sub titlul „Primul an de libertate”- ne reaminteşte despre un lider al Revoluţiei de la Timişoara, Ioan Lorin Fortuna. Din rândul miilor de demonstranţi de la Timişoara s-au desprins câţiva lideri. Aceştia au fost cei care au negociat cu autorităţile. Tot ei sunt cei care din balconul de la Consiliul Judeţean, iar mai apoi din cel de la Operă, au reuşit să menţină vie speranţa oamenilor în victorie. Ioan Lorin Fortuna este unul dintre aceştia. Mai multe informaţii despre această ediţie găsiţi aici.

De la ora 18.30, Adrian Cioroianu rememorează pentru telespectatori cinci momente importante din desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989 – fiecare pe parcursul a cinci minute, în cadrul emisiunii 5x5 minute de istorie: Revolutia ca experienţă personală, Un personaj la cheie: Laszlo Tokes în decembrie 1989, Nicu Ceauşescu în Revoluţia Română, Iaşi, 14 decembrie 1989 şi Şedinta CPEx din 17 decembrie 1989.

Duminică, 21 decembrie
La Jurnal de front,
Daniela Zeca Buzura vorbeşte despre „Eroii neştiuţi ai Revoluţiei din ’89”, într-o ediţie dedicată tuturor jurnaliştilor care şi-au riscat viaţa pentru a relata de la faţa locului evenimentele din singura ţară în care căderea regimului comunist s-a realizat printr-o revoluţie violentă. Cu 25 de ani în urmă, România era în atenţia jurnalelor de ştiri din toată lumea. Niciun ziarist român nu a fost rănit în timpul evenimentelor din 1989. Din păcate, dintre jurnaliştii străini care au fost trimişi să relateze de la faţa locului, trei şi-au pierdut viaţa: francezul Jean Louis Calderon, britanicul Ian Henry Parry şi belgianul Danny Huwe, iar alţi cinci au fost răniţi. Jurnal de front se difuzează la ora 12:30, în simulcast la TVR HD. Mai multe informaţii despre această ediţie găsiţi aici.

De la ora 21.10 este programată prima parte a filmului Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (România, 2009) - regia: Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu; cu: Ioan Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu. Este vorba despre o colecţie de scurt-metraje realizate de regizori diferiţi ce reuneşte cele mai cunoscute legende urbane din România anilor '80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei. Prima parte este formată din scurt-metrajele: „Legenda activistului în inspecţie", „Legenda fotografului de partid", „Legenda politrucului zelos" şi „Legenda miliţianului lacom".

De la ora 22.40, emisiunea Cântecele Revoluţiei ne reaminteşte melodiile dedicate Revoluţiei Române de: Vali Sterian, Pro Musica, Roşu şi Negru, Doru Căplescu, Phoenix, Cargo, Krypton, Locatarii ş.a. Interviuri cu Paul Grigoriu, Nicolae Covaci, Ilie Stepan, Adi Bărar, George Stanca, Laurenţiu Toma, Tavi Iepan, Gheorghe Căpăţână ş.a. Un program in memoriam Mihai Gâtlan Lucreţiu, prima victimă a Revoluţiei din Bucureşti. Producător Doru Ionescu.

Tot duminică, de la ora 23.10, este programată cea de-a doua parte a filmului Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber (România, 2009) - regia: Cristian Mungiu; cu: Vlad Ivanov, Tania Popa, Diana Cavallioti. Partea a doua este formată din scurt-metrajele „Legenda vânzătorilor de aer" şi „Legenda şoferului de găini".

***

Canalele TVR 1 şi TVR 3 difuzează, în aceeaşi perioadă, alte producţii care marchează cei 25 de ani de la Revoluţia Română. Intraţi pe tvr1.tvr.ro şi tvr3.tvr.ro pentru a afla programul complet.   

20:05 Istorii de bun gust

Sezon Nou

*Sezonul din primăvara lui 2025 începe cu o lectie dură din istoria noastră recentă, când foamea cronică, insuportabilă, a umilit, a degradat şi a pus în situaţii de neimaginat pe mulţi dintre deţinuţii politic ai anilor de instaurare a comunismului. Alături de invitata mea, Crina Palas, încercăm să ne imaginăm cum e să te roadă acest vierme neadormit, să nu te saturi niciodată şi nici măcar să-ţi potoleşti, cât de cât, foamea? Câtă voinţa, câtă răbdare, câtă înfrânare, le-a trebuit acestor deţinuţi, că săsupravieţuiască?

Gânditi-vă, n-a fost o luna-două, un an-doi, ci chiar 15 sau 20 de ani!

Ne punem si noi întrebarea: este oare posibil ca, timp de mai multi ani, în interval de 24 de ore, masa să nu varieze decât între 600 şi 900 de calorii, iar în condiţiile de pedeapsă, în jur de câteva sute? Cât priveşte valoarea nutritivă, hrana era alcătuită numai din deşeuri, care nu se vindeau la aprozarele socialiste. si asa, comuniştii au găsit de cuviinţă că ea să fie utilizată astfel: avea să-i hrănească pe cei care se împotriviseră sistemului.

Realizator: Camelia Moise

21:05 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*Ep. 4: Estremadura-Portugalia

În extrema vestică a Europei continentale, vizităm trei palate magnifice: palatul marchizilor de Fronteira, palatul Pena din Sintra şi cel din Queluz.

Construite de mauri ori cu puternice influenţe orientale, palatele formează un inel în jurul Lisabonei, fostă reşedinţă regală şi capitală a jumătate de glob.

 
„Forța ideilor”: Lucian Blaga – mai mult decât un autor din manuale

Într-o perioadă în care educația este adesea redusă la memorare și performanță punctuală, TVR2 lansează o producție originală care își propune să ...

Gală senzațională și exclusivități, într-un nou sezon

Prima gală din sezonul cu numărul 14, a emisiunii moderate de Paul Surugiu-Fuego la TVR 2 este una specială, plină de emoții, muzică live și ...

Să revenim la oile noastre... | VIDEO

Să revenim la oile noastre... | VIDEO

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

Investițiile în ameliorarea genetică și managementul riguros al fermei sunt aspecte cheie ale succesului familiei Gheorghe.

 

#tvr2