loader
Foto

Lorin Fortuna, un lider al Revoluţiei de la Timişoara

„Memorial ‘90” îl prezintă pe Lorin Fortuna, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, primul care a declarat, de la balconul Operei,  „Timişoara, oraş liber”.  Emisiunea s-a difuzat sâmbătă, 20 decembrie,  pe TVR 2 şi TVR+, de la 16:00.

 

Memorial ‘90

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Din rândul miilor de demonstranți de la Timișoara s-au desprins câțiva lideri. Aceștia au fost cei care au negociat cu autoritățile. Tot ei sunt cei care din balconul de la Consiliul Județean, iar mai apoi din cel de la Operă au reușit să mențină vie speranța oamenilor în victorie. Ioan Lorin Fortuna este unul dintre aceștia.

În ediţia de sâmbătă, 20 decembrie, echipa „Memorial ‘90” şi Lorin Fortuna refac drumul celor mai importante evenimente care s-au desfăşurat în Timişoara acelor zile. Profesor la Institutul Politehnic Timişoara în 1989, Fortuna s-a numărat printre persoanele care au preluat organizarea evenimentelor din decembrie. Pe 20 decembrie, el a înfiinţat, împreună cu alţi revoluţionari, Frontul Democratic Român, cu sediul central în foaierul Teatrului şi Operei Române.

De la balconul Operei, Lorin Fortuna spunea în faţa a mii de oameni: „Cetăţeni ai Timişorii, cei pe care ne vedeţi aici ne-am constituit într-un comitet de acţiune al Frontului Democratic Român. Drepturile şi libertatea se cîştigă în mod organizat. Fără violenţă! (...) Cetăţeni ai Timişorii! Prima condiţie pe care o punem guvernului român este jos familia Ceauşescu! Dar pentru aceasta vom lupta paşnic, paşnic, nu uitaţi, paşnic”.


Despre emisiune:
Memorial ’90
investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.13

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2