loader
Foto

Galerie foto

Orașul din spatele muntelui, sâmbătă la "Cap compas"

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 12.30, am călătorit prin Armenia alături de echipa Cap Compas. Am descoperit locuri încărcate de istorie precum și spații moderne, care impun prin armonie și echilibru. La TVR 2 şi simultan pe TVR HD.

 

Cap Compas

Fiecare om trăiește în lume cu percepții subiective, de cele mai multe ori. Cuantum de experiențe care devin amintiri. Poveștile lumii sunt însă comune  tuturor. Vedem locuri, aflăm povești, trăim viața în megieșii vremelnice.

Istoria  veche de peste 5000 de ani, cele mai vechi biserici și mânăstiri creștine, localizate în decoruri naturale spectaculoase, au transformat această mică țară într-o adevarată nestemată a Transcaucaziei.

(w882)

De milenii, locuitorii Armeniei istorice au cultivat viță-de-vie și au produs diferite soiuri de vin. Și astea nu sunt simple vorbe, nu sunt povești. În zilele noastre, în țara care iî vechime se întindea până la țărmurile a trei mări și se numea Armenia Mare, se mai pot întâlni aproape 600 de soiuri de viță-de-vie.

(w882)

Monumentul ”Mama Armenia”, așezat în Parcul Victoriei, reprezintă o femeie înarmată cu o sabie. Nu e o amazoană, ci mai degrabă o ocrotitoare, pentru care arma din mână înseamnă crucea purtată pe brațe de atâtea femei ale acestui neam. Lângă complexul statuar se afla mormântul Ostașului Necunoscut, care simbolizează memoria veșnică a eroilor armeni si respectul de care se bucură. Un soi de pedagogie în piatră pentru ceea ce înseamnaă dăinuirea prin valori perene.

(w882)

Armonie, echilibru, simetrie și eleganţă sunt caracteristicile acestui loc emblematic al Erevanului. Socotită şi astăzi cel mai frumos spaţiu al orașului, această piață a fost proiectată de arhitectul Alexander Tamanyan, cel care a modernizat capitala Armeniei. Valoarea estetică a operelor sale a impus ca acest perimetru să nu fie permisiv pentru construcţii noi.

Înconjurată de cinci mari clădiri construite în tuf roz și galben, în stil neoclasic, înnobilat cu motive decorative armenești, piața este âmpărțită în două zone distincte. Un sens giratoriu oval și o zonă de formă trapezoidală care include fântâna muzicală. Ansamblul citadin este mărginit de Clădirea Guvernului, de Muzeul de Istorie, de hoteluri de lux și de Ministerele Afacerilor Externe și cel al Transporturilor și Comunicațiilor. Cea din urmă construită a fost Galeria Națională de Artă.

(w882)

Sargis se străduiește în mod constant să îmbunătățească metodele de tăiere a pietrelor, montarea și fabricarea pieselor care sunt din ce în ce mai prețuite, odată cu trecerea timpului.

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.15

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2