loader
Foto

Galerie foto

La TVR 2, descoperim noi poveşti cu cântec, de pe ambele maluri ale Atlanticului

O nouă săptămână de poveşti cu cântec, din Franţa şi din America, filmate pentru TVR Internaţional, muzicieni (dar şi poeţi) cu traiectorii artistice neaşteptate, dar pline de izbânzi! De luni până joi, ora 17:00, la TVR 2.

 

O poveste...cu cântec!

Luni, 15 septembrie

Ramona Horvath (Paris, Franţa) face parte, din deceniul trecut, din generaţia nouă a jazzului românesc. Pianista a fost remarcată şi susţinută (prin celebrele concerte la două piane) de cea mai importantă figură a jazzului românesc, Jancsy Korossy, din păcate cu mai multe apariţii în Europa decât în ţară.

Din 2008, Ramona ocupă o rezidenţă artistică la Paris, o evoluţie inedită de selfmade woman, cântând solo sau cu un grup cu instrumentişti francezi. Pe lângă prelungirea proiectelor propuse de regretatul maestru, portretul o surprinde în plină afirmare, în preajma înregistrării primului disc în nume propriu!

Ediţia este disponibila online pe TVR+

Marţi, 16 septembrie

Florin Niculescu (Paris, Franţa). Unul dintre marii violonişti ai Europei, Florin Niculescu este celebru într-un subgen jazz considerat muzică tradiţională franceză. Plecat în 1991 din ţara natală, românul a dus mai departe aşa zisul Jazz Manouche.

Dincolo de colaborările cu muzicieni internaţionali de clasă, portretul - filmat în doi timpi, la Bucureşti şi la Paris – a fost posibil abia în 2011, când violonistul a susţinut cu grupul său francez un concert excepţional la Ateneul Român, acompaniat de orchestra Filarmonicii „George Enescu”. O poveste cu cântec, de la alb/negru la color, în care sunt reamintiţi muzicieni din alt ev, de la Django Reinhardt şi Stephane Grappelli la Ion Voicu şi Toni Iordache.

Ediţia este disponibila online pe TVR+

Miercuri, 17 septembrie

Şerban Ciurea (Orange County / LA). Plecat din România în 1970 (după ce cântase cu primele grupuri beat autohtone precum Entuziaştii ori Sideral Modal Quartet), muzicianul este stabilit în California, după escale în Germania, Scandinavia şi Canada, New York şi Chicago. A rămas în domeniu, diversificându-şi acţiunile, combinând pedagogia cu performarea (a cântat cu trupele unor personalităţi ca Lionel Hampton, Jay Leno, Ray Valenti, Manhattan Transfer, Rick Dittmore şi încă mulţi alţii).

Pensionat de trei ani, este mai ocupat ca niciodată cu muzica pentru copii. Nu în ultimul rând, a fost felicitat personal de preşedintele Obama pentru reinventarea învăţământului muzical în California pe baze multimedia.

Ediţia este disponibila online pe TVR+

Joi, 18 septembrie

Valery Oişteanu (New York). Fratele mai celebrului Andrei Oişteanu, Valery are o viaţă mult mai aventuroasă. Poet revendicându-se de la suprarealişti, în 1972 a plecat în Tibet, pe un traseu iniţiatic al generaţiei hippie din epocă. La sfârşitul anului următor, după peripeţii în Europa şi Orientul Mijlociu, s-a stabilit cu soţia sa Ruth în East Village (cartierul boemei newyorkeze, în particular al beatnicilor) şi de atunci „evanghelizează” cu poezia sa lumea întreagă.

Realizează documentare în Bali, publică intens în revistele de cultură americane (dar nu numai acolo), performează în combinaţii şi ambianţe multimedia, expune colaje în jurnale inedite... un artist polivalent al timpului său.

Ediţia este disponibila online pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:30 Universitaria

Redifuzare

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2