loader
Foto

Galerie foto

Interviuri cu Levente Molnar şi Zoli Toth şi proiecte culturale avangardiste

La Arte, carte şi capricii , cu Liana Stanciu - joi, 17 martie, de la ora 21.00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+

 

LIANA STANCIU
Arte, carte şi capricii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Din această săptămână, emisiunea Arte, carte şi capricii poate fi urmărită în fiecare joi, de la ora 21.00, iar pentru ediţia din 17 martie, Liana Stanciu aduce, pe lângă subiecte de ultimă oră din domeniul cultural, şi două discuţii extrem de interesate cu cei doi invitaţi ai săptămânii: Levente Molnar şi Zoli Toth.

Lungmetrajul “Son of Saul” premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin poate fi vizionat  şi pe ecranele de la noi, prilej pentru Liana Stanciu de a sta de vorbă, din nou, cu Levente Molnar, actorul din film prezent la premiere – despre ceremonie, strălucire, Holywood, dar şi despre Alejandro Gonzales Innaritu, şi de ce nu, despre Mănăştur, cartierul Clujean unde locuieşte într-o garsonieră.

Festivalul Internaţional de documentar şi drepturile omului One World Romania începe săptamâna viitoare la Bucureşti. Despre peliculele care vor fi prezentate, la Arte, carte şi capricii aflaţi detalii chiar de la directorul festivalului, regizorul Alexandru Solomon.

Ce legătura este între citit şi TVR? Ce legătură este între soarta TVR şi soarta culturii româneşti? O legatură strânsă - vă asigură Călin Tudor Zarojanu, în rubrica De ce aş citi?

Credeţi că se poate face poezie şi numai alegând cuvintele, la întâmplare, dintr-un ziar?  Au demonstrat-o cu prisosinţă scriitorii dadaişti, într-un curent aristic de avangardă care a apărut in 1916 şi l-a avut fondator şi pe românul Tristan Tzara. Mai multe puteţi afla din expozitia deschisă la Hanul Gabroveni, din Bucureşti.

Cel de-al doilea invitat al Lianei Stanciu în această ediţie este Zoli Toth, care la sfârşitul anilor ‘90 a pus bazele celei mai cunoscute trupe de percuţie de la noi, Sistem, alături de care a lansat 4 albume. În paralel, a fost fie solist instrumentist al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, fie profesor de instrument la liceu. Acum doi ani a lansat proiectul care îi poartă numele, despre care va da detalii la Arte, carte şi capricii dar va discuta şi despre Dosarele Bach, despre muzică neconvenţională şi desigur despre proiecte culturale avangardiste…

Când auziţi BIRLIC, vă gândiţi, desigur, la teatru. Grigore Vasiliu Birlic, celebrul actor care a încântat generaţii întregi de public, s-a născut în urmă cu 111 ani la Fălticeni, aşa că nu e de mirare că tot la Fălticeni a fost înfiinţată o trupă de teatru care poartă numele marelui actor. Tinerii entuziaşti au venit în capitală pentru a aduce Bucureştilor o poveste DESPRE AMOR, OMOR ŞI UMOR.

Lansarea unei noi colecţii semnate Liza Panait este, de fiecare dată, un eveniment de succes. La început de martie, designerul a imaginat noi forme, care să pună în valoare silueta feminină. S-a născut, astfel, o noua linie de pret-a-porter, intitulată, cum altfel, dacă suntem in luna femeii, decat ROMANTIQUE.

A devenit deja o tradiţie gala de operă organizată anual de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Cea de-a patra ediţie a reunit pe scenă studenţi de la  secţiile de canto clasic şi orchestră, care au interpretat pagini celebre din repertoriul teatrului liric universal. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Alexandru Ganea

Detalii despre toate acestea, şi despre multe alte subiecte aflaţi joi seară, la Arte, carte şi capricii- la TVR 2 şi TVR HD.

 

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

14:00 Azi pentru maine

Redifuzare

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, si universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

Producător Alexandru Munteanu

Realizator Radu Găină

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

*Limba si literatura română

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2