loader
Foto

Galerie foto

„Dreptul la memorie” continuă vineri cu episodul „Istoria comună”

Vineri, de la ora 19:00, a fost difuzat  pe TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+ - episodul şapte din seria de documentare „Dreptul la memorie”.

 

CONSTANTIN LUPESCU
Dreptul la memorie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tot mecanismul creat de comunism s-a bazat pe minciună. De la instalarea sa puterea comunistă a mințit tot timpul. Minciuna a ajuns politică de stat, de sistem. Mitul binefacerilor comunismului față de rivalul capitalist se demontează cel mai bine la Berlin. Diferențele dintre cele două părți ale aceluiași oraș se văd încă.

Urmele crimelor comunismului se regăsesc peste tot, în toate țările ce au trecut prin experiența dramatică a acestei guvernări. Am trăit cu toții o istorie comună, în care doar situațiile au fost diferite, de la caz la caz. Aceleași metode, aceleași crime, aceleași drame.

„Împotriva minciunii trebuie să acționeze memoria, mărturia, dovada. Unele țări foste comuniste au strâns parte din aceste dovezi în muzee și instituții dedicate studierii acestei perioade. Experiențele lor, alături de cele ce se regăsesc deja în România, ne pot fi benefice”, spune Alexandru Munteanu, producătorul seriei.

Fie că sunt Memorialul Sighet, muzeele din Berlin și Budapesta, instituțiile de la Praga sau București, ori cercetările arheologice de la Periprava, toate acestea sunt demersuri pentru aflarea adevărului, pentru scrierea unei istorii care ne apasă. O istorie atât de recentă și totuși atât de puțin cunoscută.

***

Despre Dreptul la memorie – Argumente pentru un Muzeu al Comunismului”

Din 8 mai 2015, TVR2 și IICCMER lansează proiectul „Dreptul la memorie”, un serial-documentar care prezintă argumentele înfiinţării unui Muzeu al Comunismului la București. În fiecare vineri, de la ora 19:00. Fiecare episod va fi dedicat unei perioade şi problematici, specifice perioadei comuniste prin care naratorul Constantin Lupescu invită publicul la meditarea asupra necesităţii unui muzeu al comunismului.

Invitaţia va fi făcută pe două paliere: donaţii de obiecte, documente, fotografii etc. (în imagine, croll, mediu on line şi fillere), concurs de idei și sugestii despre ce ar trebui să conțină un muzeu al comunismului din România.

Serialul-documentar „Dreptul la memorie” va avea şapte episoade, plus unul final, în care echipa TVR&IICCMER va organiza un talk-show. De-a lungul celor opt săptămâni, telespectatorii vor asculta poveşti ale unor martori-cheie, opiniile specialiştilor şi vor urmări reportajele realizate de echipa Televiziunii Românii. Printre tematicele abordate în campanie se numără: „GÂNDIREA ARESTATĂ”, „ISTORII LA RĂSCRUCE” sau „CINCI POVEŞTI DIN COMUNISM”.

 

14:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)

14:55 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Cap Compas: Devotio

Cap Compas: Devotio

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2