loader
Foto

Galerie foto

Cu Grigore Leşe, despre muzicile ţărăneşti

Într-o nouă călătorie prin universul folclorului românesc, Leşe a desluşit tainele muzicii ţărăneşti, alături de invitaţii săi: Liviu Mihaiu, Dan Daniel şi Ana Deutsch. De la 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Grigore Leşe

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Patru muzici din patru ţări şi un singur ceteraş, Dan Daniel. Patru ţări într-singură ţară: Maramureş. Ţara Chioarului, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului... Astăzi, pe Drumul lui Leşe am povestit despre muzicile ţărăneşti şi spiritul spaţiului generator. Oricine se apropie cu inima de cultura orală nu poate face abstracţie de apartenenţa la cultura scrisă. Când asculţi o zicală în ceteră, îţi dai seama că există taine ce nu pot fi desluşite.

De ani de zile, se studiază cum se poate decripta limbajul din tradiţia orală. Este imposibil să redai aidoma o realitate muzicală. Fiecare descifrează tainele horilor şi zicărilor după mintea şi simţirea lui. La rândul său, ceteraşul nu poate ieşi din ritmul inimii lui.

„Este la noi o vorbă: cântă după inima ta, nu după inima altuia. Muzica ţărănescă induce magia, stăpâneşte imaginaţia, însoţeşte omul pe drumul vieţii, apoi sufletul lui. Nu moare niciodată”, spune Grigore Leşe.

Alături de el, în platoul emisiunii au fost prezenţi Liviu Mihaiu, Dan Daniel şi Ana Deutsch.

***

Un nou sezon „Drumul lui Leşe” la TVR 2:

Din 18 octombrie vă aștept din nou pe «Drumul lui Leșe». Să ne rezemăm de vânt și să ascultăm sub aripile lui povești și hori de demult. Vom cunoaște oameni care simt și transmit stări speciale, oameni care trăiesc în rost, oameni care s-au strămutat în medii universitare și au dus cu ei dimensiunea spirituală a satului. Ne vom lumina prin dialog și vom da ritm anotimpurilor prin muzici și povești tălmăcite de oameni cu aură împărătească”, continuă Grigore Leşe.”

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.17

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Duminica filmului românesc (R)

Păcală -România, 1974

Regia: Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Octavian Cotescu, Ion Besoiu, Ştefan Mihăilescu-Brăila

*Comedie. Păcală, eroul mitic al snoavelor româneşti, este adus de barză şi se dovedeşte a fi un copil năzdrăvan şi precoce. Mai târziu, crescând, se loveşte de prostia şi abuzurile bogătanilor şi ale mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul. Cu mintea lui isteaţă, cu vorbele lui in doi peri, făcând pe prostul, Păcală găseşte ac de cojocul fiecăruia şi colindă lumea ca să alunge urâţenia, prostia şi nedreptatea.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

Drama poloneză „Corpus Christi”, „o poveste uimitoare despre credință și izbăvire”, la TVR Cultural și TVR 2

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, a fost programată la ...

Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio a fost invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic ...

 

#tvr2