loader
Foto

„Obsesia” (1943), filmul lui Luchino Visconti ce marchează începutul neorealismului italian, în 19 mai, la TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, a fost difuzată la TVR Cultural și TVR 2. TVR Cultural le-a mai propus telespectatorilor și peliculele „Corpus Christi”, o dramă poloneză nominalizată la Oscar, și „Obsesia”, filmul ce marca debutul lui Luchino Visconti și al neorealismului italian, în anul 1943.

 

Luni, 13 mai, de la ora 22.02, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Corpus Christi” („Boże Ciało”, Polonia, 2019), nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 2019 și premiată la Festivalul de Film de la Veneția.

Regia peliculei este semnată de Jan Komasa, iar în rolurile principale sunt Bartosz Bielenia (Daniel), Eliza Rycembel (Eliza), Aleksandra Konieczna (Lidia), Tomaz Zietek (Pinscher). Trailer-ul filmului, aici.

(w882) Corpus Chr

Sursă imagini: imdb.com

(w882) Corpus Chr

După ce a petrecut mai mulți ani după gratii, ispășind o faptă violentă, Daniel, un tânăr de 20 de ani, iese din închisoare și este trimis într-un sat îndepărtat, unde ar fi trebuit să lucreze ca muncitor. Devenind credincios în timpul detenției, Daniel și-ar fi dorit să devină preot, însă la seminar nu a fost primit, din cauza cazierului. Odată ajuns în sat, o încurcătură, urmată de o minciună, îl fac să devină noul preot.

MUBI laudă producția și interpretarea actorului principal, Bartosz Bielenia, notând că este „o poveste uimitoare despre credință și izbăvire”. The Guardian scrie despre film că „impresionează, are și accente amuzante, este o parabolă în esență poloneză, dar este descifrabilă și în alte culturi”.

(w882) Corpus Chr

Sursă imagini: imdb.com

(w882) Corpus Chr

****

Joi, 16 mai, de la ora 22.01, la TVR Cultural, și sâmbătă, 18 mai, de la ora 00.10, la TVR 2, telespectatorii pot urmări drama românească „După 40 de zile” (2021), în regia lui Andrei Gruzsniczki, cu Mircea Andreescu și Valer Dellakeza în rolurile principale. Puteți urmări aici câteva clipuri de promovare a peliculei.

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil Daravăț, un bătrân care nu crede în spirite, și Titi. Este, în egală măsură, o poveste de iubire, dar și drama unei prietenii. Acțiunea se petrece într-o comună din zona Olteniei. Locul pare un colț de rai locuit de oameni dintr-o bucată.

Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soției lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viață al lui Emil, pare profund mișcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viața lui Titi și vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinței acestuia. Dar nici un efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi, notează Aarc.ro, revista online editată de Uniunea Cineaștilor din România.

(w882) După 40 d

Sursă foto: imdb.com

„Cei doi protagoniști reflectă cele două tipuri de cunoaștere - cunoașterea pozitivă, analitică, și cunoașterea intuitivă, cea care sporește misterul. În acest film, am căutat să alcătuiesc un tip de cinema care observă și înregistrează fapte, acțiuni, experiențe de viață cotidiană, din perspectiva «luptei» care sfidează trecerea timpului. O luptă pentru supraviețuire, de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Spre deosebire de orice altă luptă, aceasta nu va fi vreodată câștigată.

Dar, ca în orice luptă, se poate capitula sau continua până în pânzele albe, chiar dacă știm finalul. Și mesajul acestei povești este că, indiferent de greutăți, lupta merită dusă”, a explicat regizorul peliculei, Andrei Gruzsniczki, citat de Aarc.com.

(w882) După 40 d

Sursă foto: Facebook „După 40 de zile”

(w882) După 40 d

Sursă foto: imdb.com

****

Duminică, 19 mai, de la ora 20.00, TVR Cultural le propune telespectatorilor clasicul „Obsesia” („Ossessione”, Italia, 1943), debutul în lungmetraj al lui Luchino Visconti, care marchează și începutul neorealismului italian. În distribuție îi găsim pe Clara Calamai, Massimo Girotti și Juan de Landa. Trailer-ul peliculei este aici.

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

Giovanna (Clara Calamai), soția patronului unei benzinării cu restaurant, îl cunoaște pe zilierul Gino (Massimo Girotti), când acesta îi calcă pragul benzinăriei din Delta Padului. Își dorește să scape de viața plictisitoare alături de soțul ei morocănos și mereu nemulțumit, Giuseppe (Juan de Landa), și îi cere lui Gino să o iubească necondiționat.

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

Considerat primul film neorealist italian, „Obsesia” lui Visconti se bazează pe romanul „Poștașul sună întotdeauna de două ori”, al lui James M. Cain, însă se concentrează mai degrabă pe melodrama personajelor decât pe crima pe care o vor săvârși acestea: peisajele sărăcăcioase oferă cadrul perfect pentru pasiunile care nu pot ajuta oamenii să se elibereze nici de povara materială, nici de constrângerile sociale, potrivit unei prezentări a peliculei, pe site-ul Festivalului de Film de la Berlin.

La momentul lansării, filmul lui Visconti a fost cenzurat, fiind tăiate 40 de minute, autoritățile fasciste acuzându-l de „imoralitate”.

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

(w882) Obsesia

Sursă foto: imdb.com

*****

22:00 Educatia la putere

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:25 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.21

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*TEMA:Cum ne influenteaza mirosurile din copilarie?

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Întrecere cu joc şi voie bună, la TVR 2!

Întrecere cu joc şi voie bună, la TVR 2!

publicat: luni, 20 mai 2024

Duminică, 26 mai, de la ora 15.00, la TVR 2, cântăm şi dansăm cu foc într-o nouă confruntare muzicală.  

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

publicat: duminică, 19 mai 2024

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 am avut întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

Cassian Maria Spiridon: „Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul” | VIDEO

În emisiunea „Mic dejun cu un campion”  din acest weekend, Daniela Zeca Buzura l-a avut invitat pe Cassian Maria Spiridon - poet, eseist, critic ...

 

#tvr2