loader
Foto

Aurul alb al incaşilor

Salinele din Maras, aflate pe platoul înalt al Anzilor peruvieni, formează un vast labirint la mai mult de 3000 de metri înălţime. În inima acestor peisaje montane, care sunt printre cele mai frumoase din America de Sud, descoperim cât de dură este viața de zi cu zi a oamenilor care recoltează sarea.

 

La Maras sunt mii de bazine – construite de localnici – care adună apa sărată caldă ce iese din munţi. Din momentul în care apa s-a evaporat, la fund rămâne o preţioasă crustă albă: aurul alb al incașilor. Urmaşii lor folosesc aceleaşi metode tradiţionale.

Incașii au folosit mereu acest mineral prețios nu numai pentru a-și condimenta hrana, ci și pentru a o menține în climatul din această zonă înaltă. Salinale din Maras, încă folosite astăzi, sunt dovada vie a importanței pe care o acordă incașii acestei străvechi tradiții.

(w882)

Călătorii sunt uimiți de frumusețea acestui loc cu ”iazuri terasate care se încadrează în cascadă pe versantul muntelui, creând un mozaic alb suprarealist ce contrastează cu nuanțele naturale ale Anzilor.”* Dar ce surprinde cel mai mult este inteligența cu care aceste resurse au fost utilizate de-a lungul timpului, recunoștința cu care incașii au tratat această bogăție naturală și cum i-a ajutat ea să se adapteze mediului.

Luni, 16 septembrie, de la ora 11, TVR 2 a transmis documentarul ”Sarea incaşilor” (Le sel des incas, Franţa-Germania, 2009).

Realizator: Andrea Oster

Info: * peruways.com

Foto: Shutterstock/ Peru. Salinele din Maras.

10:30 Documentar360°GEO

* Filipine-protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection , Franţa-Germania, 2014)

*Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Redactor: Ştefan Asavei

11:30 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)
 
Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

În această ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, Adriana Irimescu vă provoacă să descoperiți taina comorii de la Pisc împreună cu un grup de ...

Carpatina românească, o rasă inteligentă și robustă

În Dâmbovița, pe valea Cricovului Dulce, un tehnician veterinar și-a amenajat o fermă de caprine. După 2011, a cumpărat Carpatine, pe care le ...

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Echipa emisiunii vă conduce de această dată în Arad și Alba, pentru a vizita asociații ale crescătorilor de ovine și caprine și a vedea tipurile ...

 

#tvr2