loader
Foto

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

Echipa emisiunii vă conduce de această dată în Arad și Alba, pentru a vizita asociații ale crescătorilor de ovine și caprine și a vedea tipurile de activități pe care le desfășoară, cum sunt îngrijite și ce randament dau animalele.

 

Ferma

Pe cursul râului Crișul Alb, la 43 km de Arad, în Chișineu - Criș, s-a înființat din 2006 Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Miorița, cu un număr de 14 membri. Din anul următor, Asociația a fost acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa de ovine țigaie, la care participă cei care realizează Programul de ameliorare al animalelor de reproducție.

Cei peste 600 de membri afiliați acum urmăresc sporirea efectivelor cu potențial genetic ridicat corespunzător rasei pentru producția de carne, lapte, lână, mărind astfel veniturile crescătorilor prin valorificarea produșilor. Țigaia are un randament productiv foarte bun la carne și lapte și nu este pretențioasă la hrană. Dacă este bine furajată, ea dă până la 115 l de lapte.

În cadrul Asociației, lucrează 7 operatori de bază de date și 18 controlori în teritoriu ( COP). Rasele se creează în 10 -15 generații, cam 50-60 de ani. Fermierul Vasile Miron și fiul său cresc 1000 de oi țurcane bucălaie și 300 țigăi tip Sohodol. Timp de 28 de ani au mărit turma de la 35 de capete, ocupându-se și de ameliorarea rasei. Au și cultură mare pe 60 ha (porumb, grâu, floarea soarelui) și 90 ha cu lucernă, asigurând astfel hrana animalelor din fermă. Au utilaje luate în leasing pentru toate activitățile din fermă. Permanent urmăresc tot ceea ce este nou, învață tot ceea ce ține de genetică și de nutriție.

Participă: Marius Puică- președintele Asociației crescătorilor de ovine și caprine Miorița

Vasile Miron si Vasile Florin Miron - fermieri ovine, Chișineu Criș - Arad

dr.ing. Gheorghe Dan Neață - dir.gen.Registrul DACIA

Monica Crișan - operator date Asociație

***

În Alba, la 40 km de Alba Iulia, în comuna Lopadea Nouă, o altă asociație a crescătorilor de ovine din județ, ajută permanent un fermier originar din Jina - Sibiu, să-și crească cele 800 de oi țurcane oacheșe. Venit în zonă, a luat în arendă, după 2012, teren, s-a însurat cu o localnică și a ajuns acum la 200 de ha, pe care le cultivă cu cereale și furaje. Și-a cumpărat tractoare și utilaje necesare pentru fermă. Vrea ca în viitor să crească și oi breze pentru mai mult lapte și să-și facă propria brânzărie, alături de o sală pentru muls. Până atunci, are deja o mică...brutărie în satul Ocnișoara, unul din cele 8 sate ale comunei.

Participă: Vasile Vingărzan - fermier, sat Ocnișoara, com. Lopadea Nouă

dr. vet. Horia Morusan- președinte Asoc.Crescătorilor de ovine Alba

dr. ing. Gheorghe Dan Neață - dir.gen.Registrul Genealogic DACIA

”Ferma” se difuzează duminică, 12 ianuarie, de la ora 9:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

***

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Informații oferite de echipa emisiunii Ferma/TVR 2.

Credit foto: Pixabay - Pat Photographie

 

15:00 Drag de România mea! (R)

*Invitati:Suzana şi Daciana Vlad, Sânziana şi Ioana Vlad, Cezar şi Anatol Cazanoi, Fraţii Chindriş

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

17:00 D’ale lu’ Mitică

Producător: Liliana Vlad

 
Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira

publicat: joi, 23 ianuarie 2025

Situată la 25 kilometri de Lisabona, grădina Quinta da Regaleira a fost înfiinţată la începutul secolului al XX-lea, în oraşul Sintra, unde se ...

Cursa prin istorie: Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei

De la Constantin Brâncoveanu, la Martha Bibescu, Palatul Mogoşoaia a fost martorul multor secrete ale istoriei şi ale spionajului, pe care avem ...

Kos - silabe în piatră

Kos - silabe în piatră

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

An de an sute de mii de turiști revin pe pămantul Eladei, ţinutul zeilor care încă își fac simțită prezenţa, chiar dacă este simbolică. Locurile ...

 

#tvr2