loader
Foto

Galerie foto

Vlaşinii lui Mircea Drăgan, la Duminica Filmului Românesc

Duminică, 15 noiembrie, TVR 2 difuzează filmele româneşti „Plecarea Vlaşinilor” şi „Întoarcerea Vlaşinilor”, regizate de Mircea Drăgan.

 

Plecarea Vlaşinilor, ora 14:10

Filmul istoric din 1982 îi are în distribuţie pe Emanoil Petruţ, Florina Luican, Ioana Drăgan şi Silviu Stănculescu.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, prin edict imperial, 18 munţi din Transilvania trec sub stăpânire habsburgică. Vlaşinii, ţăranii care-şi creşteau oile pe acele păşuni de sute de ani, trec temporar cu turmele în Ţara Românească.

Întoarcerea Vlaşinilor, ora 20:10

Realizat un an mai târziu în regia aceluiaşi Mircea Drăgan, filmul îi reuneşte pe Emanoil Petruţ, Cezara Dafinescu, Ioana Drăgan, Florina Luican şi Silviu Stănculescu.

Branga, unul dintre ciobanii vlaşini rămaşi în urmă, cade la pace cu autorităţile imperiale, devine primarul obştei şi pune la cale iobăgirea celorlalţi.

Regizorul Mircea Drăgan, născut în 1932, este cunoscut pentru seria B.D.-urilor, pentru care a semnat şi scenariul. A mai realizat regia pentru multe filme istorice şi ecranizări, între care Chiriţa la Iaşi, Cucoana Chiriţa, Fraţii Jderi, Ştefan cel Mare, Columna.

A debutat în 1957, cu filmul ,,Dincolo de Brazi’’, regizat împreună cu Mihai Iacob, împreună scriind şi scenariul. În 1960 realizează ,,Setea’’, după romanul lui Titus Popovici, apoi ,,Lupeni 29’’, în 1962. A scris scenarii pentru filmele regizate de el, în special în colaborare cu Nicolae Ţic şi Eugen Mandric. Din 1964 a început să predea arta regizorală la IATC.

(w235) Emanoil Pe„Întoarcerea Vlaşinilor” este ultimul film în care a jucat Emanoil Petruţ (1932-1983). Actorul a avut o bogată filmografie, începută în 1952 cu filmările la „Bălcescu”, în regia lui Victor Iliu. Pelicula a rămas nefinalizată, iar din el se păstrează la Arhiva Nationala de Filme doar probele cu actorii. Proiectul prevedea realizarea unui film cu ocazia centenarului Nicolae Bălcescu - 100 de ani de la moartea revoluţionarului.

Rolurile din teatru l-au îndreptat pe Emanoil Petruţ, cu predilecţie, spre teme istorice şi de aceea memorabil rămâne rolul lui Tudor Vladimirescu, în filmul omonim al lui Lucian Bratu, din 1962.  (Foto:  „Sărutul", 1965, regia: Lucian Bratu)

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 81

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2