loader
Foto

Galerie foto

„Un rege la New York”, ultimul rol principal al lui Chaplin

Pentru 19 august, seria Telecinemateca v-a adus „Un rege la New York”, filmul lansat 1957, în care actorul şi regizorul Charlie Chaplin a jucat ultimul său rol principal. Filmul de la 20:00 a început cu un argument din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

Din pricina unei revoluţii declanşate în ţara sa, Estrovia, regele Igor Shahdov se exilează la New York, unde, pentru a-şi câştiga existenţa, se vede nevoit să apară în emisiuni de televiziune.

Filmul a fost conceput ca o satiră la adresa politicii şi societăţii americane din anii '50 şi a „vânătorii de vrăjitoare” iniţiate de generalul McCarthy.

Alături de Charlie Chaplin, în „Un rege la New York” joacă Maxine Audley, actriţă de teatru şi film care a jucat alături de Old Vic company şi Royal Shakespeare Company, şi Jerry Desmonde.

***

În 2 februarie 1914 se lansa în cinematografele americane Making a living, primul film în care a jucat Chaplin. De atunci, cel care urma să devină şi pe ecran, ca şi în viaţă, micul vagabond, un personaj cu melon şi baston şi cu un mers caraghios, a cucerit inimile lumii întregi.

Primul film sonor al lui Chaplin a fost Dictatorul, în 1940, o parodie curajoasă îndreptată împotriva nazismului şi a lui Adolf Hitler şi care vorbea şi despre persecutarea evreilor. Filmul a provocat destule controverse, dar Chaplin a continuat să producă filme şi a încercat să păstreze o atitudine neutră.

Limelight a fost ultimul mare film produs de Chaplin în Statele Unite. Ultimele două filme le-a produs la Londra. În 1957 - A King in New York,  în care a fost actor, regizor, producător şi scenarist, iar zece ani mai târziu a produs ultimul său film: A Countess from Hong Kong, pentru care a făcut regia şi scenariul şi  a avut o ultimă apariţie ca actor, alături de Sophia Loren şi Marlon Brando.

 

9:00 Hollywood la Viena-Gala muzicii de film

(Hollywood in Vienna-a celebration of disney classics featuring alan menken, Austria, 2022)-R

Dirijor Michael Kosarin

Orchestra ORF Vienna Radio Symphony Orchestra

Interpreţi: Christine Allado, Celinde Schoenmaker, Adam Jacobs, Aisata Blackman, Susan Egan, Trevor Dion Nicholas, Randy Kerber

Spectaculos concert de gală în onoarea compozitorului Alan Menken recompensat cu opt premii OSCAR pentru coloană sonoră. Programul include muzica filmelor Mica sirenă, Frumoasa şi bestia, Aladdin, O poveste încâlcită, Hercule, Cocoşatul de la Notre Dame şi Pocahontas.

Redactor Ştefan Asavei

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 84

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2