loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 continuă seria „Dreptul la memorie” cu episodul „Gulagul românesc”

Vineri, 15 mai, am refăcut harta coloniilor şi lagărelor de muncă din România. Mărturiile foștilor deținuți, în al doilea episod al seriei „Dreptul la memorie – Argumente pentru un Muzeu al comunismului”.

 

CONSTANTIN LUPESCU
Dreptul la memorie

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Am văzut în primul episod metodele de sovietizare a societății românești. În cel de-al doilea vom avea cazuri concrete. După modelul sovietic al gulagului, la sfârșitul anilor 40 se înființează lagăre și colonii de muncă forțată. Deținuții politici, în număr tot mai mare, muncesc la „construirea socialismului”.

Primul obiectiv a fost canalul Dunăre–Marea Neagră. Au urmat coloniile de muncă din Balta Brăilei, la îndiguiri, și cele din Delta Dunării, la recoltarea stufului. În mijlocul Bărăganului apar în anii ‘50 noi localități. Mii de oameni sunt aduși în special din Vestul țării și lăsați cu o boccea în câmp. Au ridicat aici din pământ case. Ani de zile nu au avut voie să părăsească satul în care au fost deportați.

Urmele sunt astăzi greu de găsit. Ici colo o ruină de baracă, sate distruse de timp. Martori au rămas de asemenea puțini. Alături de câțiva dintre ei încercăm să reconstituim un trecut atât de apropiat, totuși.

Constantin Ciolacu este ultimul locuitor la satului Rubla. Locuiește într-o casă situată în pustiul Bărăganului. Paul Andreescu este președintele filialei constanța a AFDPR. A muncit în lagărele de la Canal. Doctorul Ion Sarion a însoțit echipa noastră în Balta Brăilei. A revenit aici pentru prima dată ca om liber. Cercetătorii CNSAS - Florin Banu și IICCMER - Clara Mareș și Cosmin Budeacă (director general) ne însoțesc în acest periplu.

Echipa: Constantin Lupescu – narator, Octav Lungu - organizator producție, Andreea Mărginenu – regia muzicală, Mariana Ioniță - redactor, Cornel Ciuleanu - coloana sonoră, Dinu Mărgărint - director imagine, Roxana Chiriță – realizator.

***


Despre Dreptul la memorie – Argumente pentru un Muzeu al Comunismului”

Din 8 mai 2015, TVR2 și IICCMER lansează proiectul „Dreptul la memorie”, un serial-documentar care prezintă argumentele înfiinţării unui Muzeu al Comunismului la București. În fiecare vineri, de la ora 19:00. Fiecare episod va fi dedicat unei perioade şi problematici, specifice  perioadei comuniste prin care naratorul Costea Lupescu invită publicul la meditarea asupra necesităţii unui muzeu al comunismului.

Invitaţia va fi făcută pe două paliere: donaţii de obiecte, documente, fotografii etc.  (în imagine, croll, mediu on line şi fillere), concurs de idei și sugestii despre ce ar trebui să conțină un muzeu al comunismului din România.

Serialul-documentar „Dreptul la memorie” va avea şapte episoade, plus unul final, în care echipa TVR&IICCMER va organiza un talk-show. De-a lungul celor opt săptămâni, telespectatorii vor asculta poveşti ale unor martori-cheie, opiniile specialiştilor şi vor urmări reportajele realizate de echipa Televiziunii Românii. Printre tematicele abordate în campanie se numără: „GÂNDIREA ARESTATĂ”, „ISTORII LA RĂSCRUCE” sau „ŞASE POVEŞTI DIN COMUNISM”.

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 82

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Puternici, impreuna

*Editie speciala Sezon Nou

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Editie speciala-Traditie sau comercial?

Invitati: fam. Marius Ciprian Pop,

skype Elisabeta Bergote - romanca stabilita in Olanda, ne povesteste despre eforturile pe care le face pentru a pastra traditiile

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2