loader
Foto

Galerie foto

Telecinemateca: Rezistenţa în faţa naziştilor şi a deznădejdiei

Filmul „Armata umbrelor” a fost lansat în 1969, însă 30 de ani au trebuit să treacă pentru ca această capodoperă regizată de Jean-Pierre Melville să revină în panteonul cinematografiei europene. Miercuri, 18 mai, de la ora 19:20, la TVR 2.

 

Realizat în 1969, drama „Armata umbrelor” (L'armée des ombres) spune povestea inginerului Philippe Gerbier. În 1942, în Franţa ocupată de nazişti, Philippe, membru al Rezistenţei, este denunţat şi închis temporar într-un lagăr francez. Reuşind să fugă în timp ce era transferat la sediul Gestapoului, el se alătură camarazilor săi din Rezistenţă, la Marsilia, plănuind executarea turnătorului. Însă arestările membrilor reţelei se ţin lanţ, iar tentativele de eliberare nu sunt întotdeauna fructuoase.

Considerat unul dintre cei mai buni cineaşti francezi, acest lungmetraj nu s-a bucurat, la momentul lansării de mare succes. Din contră, spune criticul Roger Ebert, filmul a fost considerat gaullist, întrucât apăreau secvenţe cu Charles De Gaulle, iar membrii Rezistenţei din film susţineau cauza lui de Gaulle.

Melville s-a remarcat pentru stilul minimalist, tragic şi noir în care a regizat filme ca „Le Doulos” (1962), „Le Samouraï” (1967) sau „Le Cercle rouge” (1969).  El a fost printre primii regizori francezi care filmau în locaţiile reale şi şi-a construit un propriu studio, pentru a evita compromisurile caselor de producţie. El a avut o influenţă majoră asupra Noului Val, Jean-Luc Godard considerându-l naşul acestei mişcări. Dar „Armata umbrelor” a fost scoasă la suprafaţă abia la începutul anilor 90, când aceeaşi publicaţie Cahiers du cinéma (care-n 1969 desconsidera filmul) i-a „oferit” lui Melville recunoştinţa pe care o merita pe deplin.

„Armata umbrelor” este un film despre membrii Rezistenţei care... rezistă în faţa disperării şi a deznădejdiei. „Rar a mai fost un film care să ne arate acel loc din inimă unde speranţa trăieşte laolaltă cu fatalismul. Nu este un film despre raiduri curajoase şi trenuri care explodează, ci despre oamenii reci, înfriguraţi, flămânzi şi disperaţi, care se mişcă pe nevăzute în Franţa cea ocupată de nazişti”, adăuga criticul american de film Roger Ebert.

Printre actorii care joacă în drama lui Melville, ne întâlnim cu Lino Ventura (câştigător al premiului San Sebastián pentru cel mai bun actor  - La bonne année), Simone Signoret (Oscar pentru cea mai bună actriţă – „Room at the top”, trei premii BAFTA pentru Cea mai bună actriţă într-un film străin; Ursul de Argint; César pentru Cea mai bună actriţă – „La vie devant soi”) şi Jean-Pierre Cassel (nominalizat pentru un César pentru cel mai bun actor în rol secundar „La cérémonie” ).

 

 

6:25 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2