loader
Foto

De la Hollywood, Telecinemateca aduce filmele Epocii de Aur

Miercuri, 21 ianuarie, de la 20:10, TVR 2  a difuzat „Dragonwyck”, pelicula din 1946 cu Gene Tierney, cunoscută drept actriţa simbol a Hollywoodului.

 

Nicholas Van Ryn (Vincent Price), bogatul proprietar al conacului Dragonwyck, are o căsnicie nefericită cu o femeie pe care o urăşte pentru că nu-i poate dărui un fiu. Angajată ca dădacă pentru fiica familiei, tânăra Miranda (Gene Tierney), provenită dintr-un mediu modest de fermieri, îi schimbă destinul misteriosului Van Ryn.

Cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt şi, cuprins de nebunie, Van Ryn îşi otrăveşte soţia pentru a se putea căsători cu noua sa iubire. Însă relaţia lor este sortită eşecului de la bun început.

Acţiunea filmului are loc în oraşul Greenwich, din statul american Connecticut, în anul 1844, Dragonwyck fiind numele conacului deţinut de Van Ryn. Pelicula este adaptarea unui roman scris de scriitoarea americană Anya Seton.

Despre acest film, The New York Times spunea că „Vincent Price oferă o performanţă pitorească în calitatea lui de patron regal şi lipsit de Dumnezeu, iar momentele lui de diabolism suav sunt printre cele mai bune părţi din acest film”.

Vincent Price s-a făcut remarcat de-a lungul carierei sale prin rolurile jucate în filmele horror şi noir. The New York Times îl carateriza drept un actor flamboiant, „cu o voce de mătase”, care a ajutat la revitalizarea filmelor horror la Hollywood. Gene Tierney, actriţa care o interpretează pe Miranda,a jucat tot în filme noir, cele mai cunoscute fiind „Laura” din 1944, „The Ghost and Mrs. Muir” (1947) sau „Leave Her to Heaven” (1945), pentru care a şi fost nominalizată la Cea mai bună actriţă la premiile Oscar.

 

1:25 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)-R

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2