loader
Foto

Seria „Deportaţii” aduce noi poveşti din Siberia românească

Cu o climă aspră şi condiţii dificile de trai, Bărăganul a fost locul în care zeci de de români au fost deportaţi pentru c-au avut curajul să se opună regimului sau pentru că erau de altă etnie. Sâmbătă, de la 13:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Editia este disponibila online pe TVR+.

Puţini au fost cei care au înţeles pe deplin situaţia dramatică a neamului românesc intrat sub oblăduirea tătucului Stalin şi a cizmei soldatului sovietic, puţini au fost şi cei care au crezut că se poate ajunge şi în Europa la masive deplasări de populaţii, cu atât mai mult la deportări. Şi totuşi istoria a vrut ofere lumii pagina dramatică a deportărilor de populaţii în plin veac al XX-lea şi a fost dat ca societatea românească să trăiască imensa tragedie a deportărilor în Bărăgan.

Băraganul, această Siberie românească, numita aşa din cauza climei aspre şi a condiţiilor vitrege de trai şi pentru că regimul comunist instalat în România cu sprijinul direct al trupelor sovietice de ocupaţie au ales acest spaţiu pentru deportarea celor consideraţi pe nedrept duşmani ai poporului pentru că, într-un fel sau altul, se opuneau comunizării României.

***

Serialul documentar adună mărturiilor românilor deportaţi în Bărăgan în anii 40-50, pentru simplul fapt că s-au opus colectivizării, erau etnici sau doar simpli... proprietari.

În 1945, aproximativ 85.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, fiind deportaţi, la muncă silnică, în minele din Donbass şi Siberia. Majoritatea celor strămutaţi erau şvabii din Banat şi saşii din Transilvania, consideraţi un element care ar putea dăuna stabilităţii regiunii.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sua macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă, din „propritate, un delict”.

Ajunşi în Câmpia Bărăganului, deportaţii, osândiţii fără vină, s-au trezit sub soarele dogoritor al unui cireşar blestemat lipsiţi de hrană, de apă şi de adăposturi. Şi-au încropit colibe şi boredeie, apoi case de locuit.

 

 

13:30 Arthur 3: războiul celor două lumi

Film* Arthur 3: războiul celor două lumi (Arthur 3: the war of the two worlds-Franţa, 2010)

Regia: Luc Besson

Cu: Freddie Highmore, Mia Farrow, Ron Crawford, Selene Gomez

*Film de aventuri. În timp ce Maltazard cel rău seamănă teroare printre oameni, Arthur, transformat într-un minuscul Minimoy, nu se poate măsura cu el. Cu ajutorul prinţesei Selenia, băiatul pune la cale un plan de a reveni la dimensiunile sale normale: să ajungă în biroul bunicului, unde se găseşte un elixir care-l va face să crească la loc.

Redactor: Adriana Vulpe

15:20 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.15: Valsanzibio-O grădină închinată Domnului

În inima dealurilor din sudul Padovei şi la 50 de kilometri de Veneţia, domeniul Valsanzibio se întinde pe 8 hectare. Această grădină a fost creată de Luigi Bernini, fratele celebrului sculptor Bernini, la comanda familiei Barbarigo, bogaţi negustori veneţieni din secolul al XVII-lea.

Ea a fost închinată lui Dumnezeu, fiindcă familia a fost cruţată de ciumă în anul 1631. Întregul domeniu este o invitaţie pentru un traseu spiritual.

Redactor: Gabriela Onea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2