loader
Foto

Galerie foto

Seria 360°-Géo vine cu documentare din Deltă, Taiwan şi Japonia

Marţi, miercuri şi joi, urmăriţi noi documentare realizate de echipa Arte France. De la ora 19:00, la TVR 2.

 

Caii sălbatici din Delta Dunării (marţi, 20 octombrie, ora 19:00)

În Delta Dunării, crescătorul de cai Mugur Pop încearcă să salveze caii sălbatici socotiţi o ameninţare pentru ecosisteme. Despre partea românească a Deltei Dunării se spune că este unul dintre ultimele paradisuri ale naturii. De pildă, aici îşi are adăpostul cea mai mare colonie de pelicani din Europa. În cursul ultimilor 25 de ani, aceste zone s-au populat cu cai sălbăticiţi.

Dar ecologiştii au pornit o campanie împotriva creşterii necontrolate a efectivului cailor, fiindcă ameninţă echilibrul natural al Deltei. Mugur Pop crede însă că animalele pot creşte în zonă fără să afecteze ecosistemul şi şi-a propus să-i înveţe pe localnici câteva metode mai blânde de a dresa caii. (Danube bleu et chevaux sauvages, Franţa-Germania, 2010)


Taiwan-Un coş de gunoi nuclear? (miercuri, 21 octombrie, ora 19:00)

Pe insula Lanyu, din Taiwan, modul de viaţă tradiţional al etniei Da'o este ameninţat de pescuitul industrial şi de deşeurile nucleare. Populaţia Da'o locuieşte de opt secole pe micuţa insulă Lanyu, ce ţine de Taiwan, iar dintotdeauna, hrana lor de bază a fost alcătuită din peşti zburători.

Din pricina pescuitului industrial, aceştia au devenit tot mai rari. Iar pescarii au ajuns aproape cu toţii la vârsta pensionării, în timp ce tinerii caută o viaţă mai bună în Taiwan. Dar a mai apărut o nouă ameninţare: din anii 1980, societatea publică Taipower aduce deşeuri radioactive pe insulă. (Taiwan, une poubelle nucleaire?, Franţa-Germania, 2013)


Samuraii de la Fukushima (joi, 22 octombrie, ora 19:00)

Oraşul Minamisoma, aflat la 20 de kilometri de Fukushima, este renumit pentru serbarea samurailor călare, succesori ai nobililor din Evul Mediu. Aici, catastrofa nucleară a amputat oraşul de jumătate din populaţie. Cartiere întregi au fost contaminate şi nu sunt locuibile.

Dar una dintre regulile samurailor este să facă faţă destinului, oricât de vitreg ar fi, aşa că numeroşi călăreţi se antrenează din nou pe plajă, ca să perpetueze tradiţia. (Les samourais de Fukushima, Franţa-Germania, 2013)


3:10 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)

3:35 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2