loader
Foto

Galerie foto

Sâmbătă, Tiberiu Soare ne prezintă un mit muzical-surpriză

Pe 9 mai, „Mituri muzicale româneşti” v-a prezentat o ediţie surpriză, dedicată unei personalităţi ale cărei lucrări au făcut istorie în România şi-n Europa. Despre cine este vorba ați putut afla sâmbătă, de la 17:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

MITURI MUZICALE ROMÂNEŞTI

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ediţia de sâmbătă a „Miturilor Muzicale Româneşti” va aduce în atenţie un personaj puternic, versatil, cu o personalitate aparte, de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc anul acesta 60 de ani…
A fost dirijor, compozitor, violonist, pianist, pedagog şi... un foarte talentat caricaturist! „Nu vom divulga numele acestuia, pentru a vă lăsa bucuria (re)descoperirii în ediţia de sâmbătă, 9 mai, de la ora 17.00. Însă vă vom oferi în cele ce urmează şi alte indicii prin care cu siguranţă vă veţi apropia de legenda, de mitul nostru”, ne spune Valentina Băiţan, realizatoarea acestei ediţii.

Ca şi alţi predecesori ai săi, ilustrul personaj şi-a „amprentat” partiturile cu o semnătură muzicală proprie, echivalându-şi numele cu notaţia germană în care notele muzicale sunt reprezentate prin anumite litere.

Destinul i-a oferit ca protectori o prinţesă şi o regină: în Franţa, Principesa Elena Bibescu - amfitrioană a unuia dintre cele mai cunoscute saloane artistice ale momentului - l-a ajutat să-şi „orchestreze” debutul fulminant la Paris. În România, Regina Elisabeta - soţia lui Carol I, poeta Carmen Sylva - i-a oferit, de asemenea, prietenia şi întreaga ei preţuire.

Nu uitaţi să accesaţi şi pagina de Facebook - Mituri Muzicale Româneşti - unde până la prima difuzare a ediţiei vă vom oferi şi alte indicii despre personajul nostru.

Despre emisiune:

În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, dirijorul Tiberiu Soare – moderatorul emisiunii – pune sub semnul dezbaterii câte un mit muzical, iar invitatul din platou va juca rolul de „susţinător” al mitului.  Discuţia va fi documentată de filme la temă, de declaraţii inedite ale fanilor... dar şi de „distrugătorul de mituri” al ediției. Echipa noii emisiuni de pe TVR 2 este formată din realizatorii Doru Ionescu, Nicu Cosma, Carmen Movileanu, Valentina Băinţan, Cristi Păunescu, Mihai Răzuş, dar şi regizorul Radu Mardari.

Prin „Mituri muzicale româneşti”, Televiziunea Română poate să îşi facă un titlu de glorie „realizând o serie de emisiuni dedicate acestor ambasadori ai muzicii româneşti, valorificând astfel materialele de arhivă”, spune Daniela Mitache, producătoarea TVR a emisiunii.

 

13:00 Cultura minorităţilor

* La portile Orientului PREMIERA

* Ritualul sărbătorii de ramadan bayram.

Redactor: Dana Ionita

13:30 Întoarcerea lui Colţ Alb (R)

Film * Întoarcerea lui Colţ Alb (Il ritorno di zanna bianca-Italia, Franţa, Germania, 1974)

Regia: Lucio Fulci

Cu: Franco Nero, Virna Lisi, Renato Cestie, John Steiner

* Film de aventuri, inspirat de romanul "Colţ Alb" de Jack London. La sfârşitul secolului XIX, în timpul goanei după aur din Alaska, negustorul de blănuri John Tarwater şi nepotul lui, micul Bill, îl găsesc pe câinele-lup Colţ Alb lângă stăpânul său care fusese ucis de tâlhari. Ei se stabilesc într-un sat de mineri, unde face legea Beauty Smith, un tiran fără scrupule. John şi Bill se aliază cu scriitorul Jason Scott şi cu maica Evangelina, călugăriţa care se ocupă de micul spital local, pentru a-l împiedica pe Smith să distrugă comunitatea. Colţ Alb, devotat şi inteligent, va contribui din plin la victoria forţelor binelui.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2