loader
Foto

Galerie foto

Sâmbătă îi sărbătorim pe lăutarii de ieri şi de azi, la “Popasuri folclorice”

De la Zavaidoc şi Cristian Vasile, la Constantin Lătăreţu şi taraful din Runcu, pe toţi îi puteţi asculta sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 13.00, la TVR 2.

 

Popasuri folclorice

Ediţia din această sâmbătă aduce povestea unor lăutari vestiţi şi melodiile lor nemuritoare din perioada interbelică. Este disponibilă online pe TVR+.

La restaurante, în grădinile de vară sau în teatrele de revistă cântecele lui Zavaidoc adunau mii de oameni. Apariţiile sale scenice nu erau niciodată întâmplătoare, ci rezultatul unei îmbinări perfecte între talent, dăruire şi pasiune.

Glasul lui Zavaidoc avea ceva misterios, amestec de candoare, puritate şi dramatism, un glas care avea să rămână nemuritor. Cântecele sale răzbat şi astăzi cu aceleaşi ecouri puternice prin glasurile celor care se încumetă să abordeze un astfel de repertoriu.

(w882) Constantin

Popasul nostru în Runcu, judeţul Gorj, ne-a adus bucuria reîntâlnirii cu melodiile nemuritoare ale lui Zavaidoc. Iar gazda emisiunii, Constantin Lătăreţu, a reuşit pe deplin să ne convingă că este un urmaş demn al acestui mare trubadur - Zavaidoc.

Cu acompaniament de taraf, Constantin Lătăreţu a prezentat un program inedit cu selecţiuni dintre cele mai frumoase cântece din perioada interbelică.

Ediţia de sâmbătă cuprinde clipuri cu Zavaidoc şi Cristian Vasile, dar şi muzica din repertoriul lor interpretată de Constantin Lătăreţu şi taraful din Runcu, jud. Gorj. Tradiţia continuă şi cu selecţiuni din Arhiva TVR şi momente din Festivalul Naţional de muzică veche "Zavaidoc",  cu marele lăutar Ionel Tudorache.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.10

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Duminica filmului românesc (R)

Moromeţii 2 -România, 2018

Regia: Stere Gulea

Cu: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Oana Pellea, Paul Ipate, Andi Vasluianu, Ion Caramitru

*8 Premii Gopo 2019

*Premiul Publicului-TIFF 2019

*Dramă, adaptare a celui de-al doilea volum al romanului „Moromeții”, a romanului „Viața ca o pradă” şi a publicisticii lui Marin Preda.

Filmul continuă povestea familiei Moromete, din satul din Câmpia Dunării, după cel de-al Doilea Război Mondial. Perioada istorică este marcată de instalarea comunismului în România, iar povestea se construieşte în jurul mezinului familiei, Niculae. Ilie Moromete și fiul său cel mai mic văd lucrurile diferit, prilej permanent de conflict între ei. Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas intactă, iar totul se învârte în jurul muncii câmpului. Familia se adaptează greu la condițiile de după al Doilea Război Mondial şi toată ordinea vietii lor se schimbă odată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Niculae Moromete este cel care va scrie mai târziu despre vremurile noi și cele vechi.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Cap Compas: Devotio

Cap Compas: Devotio

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2