loader
Foto

S-au întors acasă dupa ani lucraţi în Italia şi Spania - ce au găsit aici?

Aflaţi urmărind  “A doua emigrare” – duminică, 21 mai, de la ora 12.30 la TVR 2 şi TVR HD

 

A doua emigrare

Ediția este disponibilă online pe TVR+

O nouă ediţie a emisiunii “A doua emigrare” aduce noi exemple de români care, după ce au lucrat ani de zile peste hotare, s-au întors definitiv în ţară şi luptă pentru a merge mai departe.

Viaţa Alinei Moraru, o tânără de 35 ani din Bucureşti, seamănă cu o poveste de dragoste în care ea este prinţesa care înfruntă încercările destinului pe alte meleaguri pentru ca să îşi găsească prinţul şi fericirea aici, în ţară. Ca mii de alte asistente din sistemul de sănătate românesc, Alina a ales calea străinătăţii şi timp de 3 ani  a lucrat în Italia.  A plecat din ţară în anul 2010, după ce salariaţilor bugetari (deci şi ei), le-a fost tăiat salariul cu 25%. Numai că în timp ce lucra în Italia, ea a reluat relaţia cu actualul soţ pentru care s-a întors în România unde şi-a întemeiat o familie şi s-a reangajat la spitalul de unde plecase.

Liliana Gavriloiu din Nicoleşti, judeţul Ialomiţa, a muncit 5 ani în Spania într-o fabrică de conserve, câte 12-14 ore pe zi. Chiar dacă plecarea a reprezentat o necesitate, ea neavând unde să se angajeze aici,  depărtarea de cei dragi (mai ales de copilul mic pe atunci), i-a lăsat urme adânci în suflet. Deşi a avut condiţii de trai  mai bune decât acasă, ea s-a întors pentru că-i expirase contractul şi pentru că părinţii ei, care au avut grijă de copil, s-au îmbolnăvit, iar ulterior au decedat. Soţul Lilianei este pensionat medical iar acum întreaga familie supravieţuieşte din pensia sa de boală. Perspectivele sunt sumbre, de ani de zile nereuşind să-şi găsească un loc de muncă. Cu banii câştigaţi în Spania, ei şi-au construit casa în care locuiesc, dar pe care nu au terminat-o.

15:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-olume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-MichelVennemani

*Ep.10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

15:30 Cei cinci faimoşi şi valea dinozaurilor

Film*Cei cinci faimoşi şi valea dinozaurilor (Fünf freunde und das tal der dinosaurier-Germania, 2018) PREMIERĂ

Regia: Mike Marzuk

Cu: Allegra Tinnefeld, Marinus Hohmann, Ron Antony Renzenbrink, Amelie Lammers

* Film de aventuri-inspirat de personaje şi întâmplări din seria de romane pentru copii "Cei cinci faimoşi" ("The Famous Five") a scriitoarei engleze Enid Blyton. Julian, Dick, Anne, George şi căţelul Timmy ajung din întâmplare într-un orăşel în care s-a găsit recent un os de dinozaur. Însoţiţi de un localnic care susţine că tatăl lui descoperise, cu ani în urmă, întregul schelet al dinozaurului, copiii încearcă să ajungă la acesta înaintea hoţilor care vor să pună mâna pe preţioasa descoperire.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2