loader
Foto

Galerie foto

Rezistenţa prin cultură: „Când vom fi din nou împreună”

Maria Pillat-Brateş  - o pictoriţă ce aparţine generaţiei interbelice. Multe din acuarelele sale s-au pierdut, iar din ediția de duminică, 10 noiembrie, am aflat din corespondenţa sa clandestină, care a scăpat de cenzura comunistă.

 

Rezistenţa prin cultură

Ediția din 10 noiembrie este disponibilă pe TVR +

,,Stimată şi scumpă doamnă Pillat,

Primeam din când în când veşti despre dta, fie de la Dinu, pe care îl văd însă destul de rar, fie de la prieteni comuni, care îl văd mai des pe Dinu. Câţiva din aceştia ne-am întâlnit la parastasul lui Ion, pentru a-l evoca şi, desigur, în această împrejurare, imaginea tovarăşei de viaţă a fost printre noi. Am regretat mult că n-ai putut fi şi dta de faţă în acel ceas pe care l-am consacrat unei amintiri pioase.

Aşa a ajuns Maria Pillat Brateş, văduva lui Ion Pillat, să-şi schimbe domiciliul din str. Olga Bancic, fostă Pia Brătianu, şi să ajungă la Miercurea Ciuc, într-un lung d.o. Calvarul familiei Pillat începuse însă cu mult mai devreme, din fatidica zi de 17 aprilie 1945, când poetul Ion Pillat moare subit.

Maria Pillat Brateş s-a înscris prin această atmosferă în special, prin sentimentele pe care le dorea şi le simţea, desigur, în marele val al clasicismului românesc. Clasicism înseamnă în primul rând echilibru. Înseamnă un echilibru între gândire şi simţire, între creier şi inimă şi ea dorea aşa  ceva. ”
(Adina Nanu)

„Ea nu picta doar de dragul unui peisaj sau al unui portret în cazul reprezentării cuiva. Scrie către, îi scrie fetei ei că ea picta cu sufletul. Şi acest lucru se vede pentru că de exemplu când cineva era foarte bolnav sau avea o mare nenorocire, bunica mea se ducea la persoana aceea cu un tablou. Şi îi spunea: „uite ţi-am adus un tablou ca să te faci bine” sau „ ţi-am adus un tablou de al meu ca să îţi schimbe gândurile” (Monica Pillat)

Redactor: Mariana Ioniță

Imaginea: Dinu Mărgărint

Realizator: Roxana Chiriță

Emisiunea se difuzează duminică, 10 noiembrie, de la ora 16.00, pe TVR2 şi online pe TVR+

0:30 Rivalii (R)

Rivalii

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizator: Adrian Banuta

Coproducator: Astra dell Arte

(Reluare)

2:10 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2