loader
Foto

Galerie foto

„Regele, generalul şi legiunea”

Seria de documentare „România în anii celui de-al Doilea Război Mondial” continuă cu al treilea episod. Sâmbătă, pe TVR 2, de la ora 10:00, aflaţi cum a părăsit regele Carol al II-lea tronul şi cum a venit la putere generalul Antonescu.

 

România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La 4 sepembrie 1940, regele Carol al II-lea este obligat să-l cheme la guvernare pe duşmanul său declarat, generalul Ion Antonescu. După două zile, Carol părăseşte tronul în favoarea fiului său Mihai I (fără a pronunţa însă cuvântul „abdicare”) şi se formează un guvern naţional-legionar, cu sprijunul Gărzii de Fier, condusă de Horia Sima, care devine vice-prim ministru.

În noiembrie 1940, legionarii se răzbună pe demnitarii carliști, care sunt masacrați la Jilava. În aceleași zile sunt asasinați Nicolae Iorga și Virgil Madgearu. Relațiile lui Antonescu cu legionarii încep să se strice.

***

Despre „România în anii celui De-Al Doilea Război Mondial”

De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.

Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribentropp-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.

13:30 Întoarcerea lui Colţ Alb (R)

Film * Întoarcerea lui Colţ Alb (Il ritorno di zanna bianca-Italia, Franţa, Germania, 1974)

Regia: Lucio Fulci

Cu: Franco Nero, Virna Lisi, Renato Cestie, John Steiner

* Film de aventuri, inspirat de romanul "Colţ Alb" de Jack London. La sfârşitul secolului XIX, în timpul goanei după aur din Alaska, negustorul de blănuri John Tarwater şi nepotul lui, micul Bill, îl găsesc pe câinele-lup Colţ Alb lângă stăpânul său care fusese ucis de tâlhari. Ei se stabilesc într-un sat de mineri, unde face legea Beauty Smith, un tiran fără scrupule. John şi Bill se aliază cu scriitorul Jason Scott şi cu maica Evangelina, călugăriţa care se ocupă de micul spital local, pentru a-l împiedica pe Smith să distrugă comunitatea. Colţ Alb, devotat şi inteligent, va contribui din plin la victoria forţelor binelui.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

15:30 Cei cinci faimoşi 4

Film * Cei cinci faimoşi 4 (Fünf freunde 4-Germania, 2015) PREMIERA

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri-inspirat de personaje şi întâmplări din seria de romane pentru copii "Cei cinci faimoşi" ("The Famous Five") a scriitoarei engleze Enid Blyton. Julian, Dick, Anne, George şi căţelul Timmy trăiesc o aventură extraordinară în Egipt, după ce descoperă o amuletă despre care se spune că ar conţine secrete ale vechilor faraoni.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2