loader
Foto

Povestea lui Ilarie Mitrea, medicul care a explorat America, Indonezia şi Australia

Sâmbătă, 24 octombrie, seria de documentare „Misterele istoriei” ne-a prezentat drumul fascinant al medicului Ilarie Mitrea (n. 1842), care  a lucrat alături de armatele austriece şi olandeze. De la ora 10:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ilarie Mitrea, născut în Răşinarii Sibiului dintr-o familie modestă, a studiat la Sibiu, Cluj şi Viena.  A fost medic militar în armata austriacă, apoi, din aceeasi calitate, a însoţit corpul expeditionar condus împăratul  Maximilian în Mexic.

După executarea lui Maximilian, Ilarie Mitrea a rămas un timp ca medic în serviciul Republicii mexicane condusă de Benito Juarez. S-a reîntors în Transilvania unde a fost primit cu ostilitate riscând chiar să fie condamnat ca „trădător”.

Din 1869, se înrolează în armata colonială olandeză, iar în următorii patru ani va lucra ca „ofiţer al sănătăţii” în Indiile Orientale Olandeze (Indonezia). Din 1870, Mitrea începe să colecteze diverse piese zoologice şi etonografice din regiuni ca Insula Sumatra, insula Java și Insula Celebes (Sulawesi).

ilarie Mitrea

*Ilarie Mitrea alături de corpul expediţionar din Mexic (primul din dreapta)

Strânge și clasează un număr mare de plante (nu s-au păstrat, sunt menționate doar de presa timpului) și animale (între ele specii rare de păsări și mamifere, cum este maimuța năsoasă) pe care în 1882 le oferă Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, unde o sală îi poartă numele.

Pentru activitatea sa, a fost răsplătit de olandezi cu două medalii, iar regele Carol I îl decorează cu două medalii „Coroana României” ca recunoștință pentru gestul său de mare donator pentru Colecția zoologică care cuprindea peste 1000 de exemplare de animale (insecte, moluște, crustacee, pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere).  Această colecție, din care se mai păstrează şi azi peste 700 de piese, este cea mai bogată și mai valoroasă donație primită de Muzeul Grigore Antipa în cursul celor peste 175 de ani de existență.

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

4:05 Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor (R)

Film animatie * Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor (Dragon nest: warriors' dawn-SUA, China, 2015)

Regia: Yuefeng Song

Voci: Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman, Gabriela Bobeş

*Animaţie, film de aventuri.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

5:40 Ferma (R)

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2