loader
Foto

Povestea Frontului Patriotic Naţional, de la mişcări unioniste, la exil în Siberia

Sâmbătă, 14 noiembrie, Toma Roman Jr. şi echipa „Misterele istoriei” prezintă povestea unui grup de tineri basarabeni care au fost exilaţi în gulagul siberian, după ce Securitatea i-a turnat serviciului KGB. De la ora 12:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Misterele istoriei

Editia este disponibila online pe TVR+.

În anii ‘70 ai secolului trecut, în plin brejnevism, în Basarabia și Bucovina de Nord, un grup de tineri intelectuali au format o societate subversivă din punct de vedere sovietic, Frontul Patriotic Național.  Ei doreau revenirea la alfabetul latin, o mai mare pondere a învățământului în limba română, o mai largă autonomie a RSSM și, în ultimă instanță, unirea.

Unul dintre liderii grupului, Alexandru Usatiuc-Bulgăr, a ajuns la București cu o viză turistică, unde a încercat să ia legătura cu „patriotul” Nicolae Ceaușescu. O scrisoare cu revendicările FPN a ajuns la CC al PCR, de acolo la Securitate, de unde a plecat mai departe, la KGB. În urma acestei operațiuni mai multe zeci de tineri basarabeni și bucovineni au ajuns în Gulag.

Usatiuc a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi exilat în Siberia. El a murit în 2003, iar zece ani mai târziu a fost decorat post-mortem cu Ordinul Republicii de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, din vara lui 2015, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

 

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Plăcinte traditionale de post, cum se fac la sud..

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2