loader
Foto

Galerie foto

Povestea anilor de puşcărie ai lui Nelson Mandela, în „Culoarea libertăţii”

Sâmbătă, 1 august, de la 22:20, urmăriţi la TVR 2 filmul care prezintă relaţia dintre Nelson Mandela  şi supraveghetorul său din puşcărie James Gregory. Filmul  „Culoarea libertăţii” a fost nominalizat la Festivalul de la Berlin.

 

În 1968, în plină eră a apartheid-ului, James Gregory (Joseph Fiennes), un sud-african alb, este numit gardian la închisoarea de pe Insula Robben. Misiunea lui este să-l supravegheze îndeaproape pe cel mai faimos deţinut: liderul Congresului Naţional African, Nelson Mandela (Dennis Haysbert).

Intrigat de personajul căruia trebuie să-i cenzureze corespondenţa şi contactele cu exteriorul, James ajunge să citească Proclamaţia pentru Libertate, document interzis pentru că „instiga la ură împotriva albilor”. Revelaţia cumplită că, până atunci, acceptase cu seninătate o realitate profund nedreaptă şi relaţia tot mai apropiată cu Mandela îi vor conduce destinul pe căi nebănuite.

Filmul – nominalizat în 2007 pentru Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin – este inspirat din cartea Goodbye Bafana: Nelson Mandela, My Prisoner, My Friend scrisă de James Gregory. Bafana – în limba bantu Xhosa – înseamnă „băieţi”.

Dennis Haysbert este un cunoscut actor de cinema şi televiziune din SUA. De-a lungul carierei sale, el s-a făcut remarcat în producţii ca „Major League”, „Absolute Power”, serialul „24”, „The Unit” şi „Backstrom”. Britanicul Joseph Fiennes l-a jucat pe William Shakespeare în „Shakespeare in love” şi a mai apărut în filme ca „Elizabeth”, „Enemy at the Gates” şi în serialul horror „American Horror Story”.

„Culoarea libertăţii” a fost nominalizat la Premiul Ursul de Aur şi a câştigat Premiul Păcii în cadrul aceluiaşi Festival de la Berlin.

2:45 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

3:10 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2