loader
Foto

Galerie foto

Orson Welles aduce filmul noir la Telecinemateca

Miercuri, 21 octombrie, urmăriţi la Telecinemateca un film de referinţă al genului noir: „Stigmatul răului” (Touch of evil) regizat de Orson Welles.  Telecinemateca începe cu un argument din partea cineastrului Radu F. Alexandru.

 

Mike Vargas (Charlton Heston), poliţist mexican din brigada anti-drog, aflat în luna de miere într-un oraş de la graniţa cu SUA, este chemat să depună mărturie împotriva lui Grande, un faimos traficant de droguri. Pentru a-l împiedica să apară ca martor, fratele şi fiii acuzatului încearcă prin toate mijloacele să-l intimideze pe Vargas, dar mai ales pe soţia americană a acestuia.

„Touch of evil” este văzut drept unul din ultimele filme clasice ale genului noir (care a fost popular în anii 40-50) şi este considerat unul dintre cele mai bune filme regizate de Welles. Lansat în 1958, pelicula se bazează pe romanul „Badge of Evil”, scris de Masterson, iar din distribuţie, fac parte: Charlton Heston, Janet Leigh, Joseph Calleia, Akim Tamiroff şi Marlene Dietrich.

Orson Welles e considerat de British Film institute unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile. În teatru s-a remarcat prin adaptarea pentru Broadway a piesei Julius Caesar de William Shakespeare, vocea sa a i-a adus mai multă notorietate după ce a regizat şi narat romanul „War of the Worlds”  al lui H.G. Welles (difuzarea piesei radio la momentul respectiv ar fi creat panică în rândul multor americani, care au crezut că sunt invadaţi de extratereştri), iar „Citizen Kane” este considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Charlton  Heston, actorul care-l interpretează pe Mike Vargas, a jucat în aproape 100 de filme de-a lungul celor 60 de ani de carieră. A câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Ben-Hur, 1959, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru „Cele zece porunci” (1956) şi a mai jucat în „El Cid” (1961); „Planet of the Apes” (1968), „The Greatest Show on Earth” (1952),  „Secret of the Incas” (1954), „The Big Country” (1958),  „The Agony and the Ecstasy” (1965).

 

4:05 Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor (R)

Film animatie * Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor (Dragon nest: warriors' dawn-SUA, China, 2015)

Regia: Yuefeng Song

Voci: Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman, Gabriela Bobeş

*Animaţie, film de aventuri.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

5:40 Ferma (R)

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2