loader
Foto

Noi „Mistere şi conspiraţii”, cu Florin Iaru

Despre Nina Cassian - în ediția din 24 mai, de la ora 17.15, la TVR 2 şi TVR HD.

 

FLORIN IARU
Mistere şi conspiraţii

Ediția este disponibilă pe TVR+

La numai câteva săptămâni după trecerea în nefiinţă a Ninei Cassian, scriitorul Florin Iaru îi dedică o ediţie a emisiunii Mistere şi conspiraţii” în încercarea de a descifra pentru telespectatori vârtejul unei vieţi fascinante.

Nina Cassian s-a născut într-o familie de origine evreiască şi a frecventat cercurile intelectuale de stânga încă din adolescenţă. Primele încercări literare sunt încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu, iar debutul editorial are loc la vârsta de 23 de ani, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1" În paralel cu poezia și literatura pentru copii, Nina Cassian realizează traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos şi Paul Celan. Publică peste 50 de cărţi de poezie, eseuri şi proză, şi inventează o nouă limbă poetică, limba spargă. În 1969 primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Ultimii 30 de ani ai vieţii, îi trăieşte la New York, locul unde continuă creaţia literară şi unde se stinge, în 15 aprilie 2014 la vârsta de 89 de ani.

Dincolo de creaţia prolifică a scriitoarei, Nina Cassian rămâne marea seducătoare a literaturii româneşti, care prin iubirile sale a marcat vieţi şi destine artistice. Ion Barbu, Marin Preda, Nicolae Breban, Al. I. Ştefănescu, Nichita Stănescu sau Vladimir Colin – se pare că au avut în comun nu doar dragostea pentru literatură. Ci şi cea pentru Nina Cassian.

Despre toate acestea şi despre multe altele va discuta Florin Iaru împreună cu cei trei invitaţi ai ediţiei: Alice Năstase, Nora Iuga şi Alex Ştefănescu.

 

Emisiunea poate fi urmărită şi pe pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.


 

 

23:45 Adevar si curaj

*Damaschin

Realizator : Ruxandra Tuchel

0:30 Rivalii (R)

Rivalii

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizator: Adrian Banuta

Coproducator: Astra dell Arte

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2