loader
Foto

„Niloofar” sau când emanciparea începe cu alfabetul

TVR 2 şi TVR HD au difuzat luni, 4 mai, de la ora 23:10, coproducţia franco-iraniană „Niloofar”, sub genericul Filmului de artă.

 

Niloofar este o fetiţă de 12 ani care vrea să înveţe să scrie şi să citească. Dar ea trăieşte într-un sat în care, prin tradiţie, doar băieţii primesc educaţie. Niloofar are norocul de a întâlni o femeie care o învaţă pe ascuns să citească. Când însă tatăl ei o promite pentru căsătorie unui bărbat în vârstă, fata fuge de acasă. Familia, dezonorată de gestul fetei, îl trimite pe fratele ei vitreg să-i dea de urmă.

În limba persană, „niloofar” înseamnă nufăr. Acţiunea din drama psihologică realizată în anul 2008 este plasată la graniţa dintre Iran şi Irak şi aruncă o privire asupra culturii rurale iraniene.

Filmul este regizat de Sabine El Gemayel. Ea a trăit cea mai mare parte a vieţii în Iran şi Liban, ulterior mutându-se în Canada. Este specializată în montaj de film, iar pentru „Niloofar” a fost şi scenaristă, şi regizoare, fiind de fapt şi singura realizare a lui Sabine El Gemayel în această calitate, până în prezent.

Regizoarea a dezvăluit în ziua premierei filmului că a avut numeroase probleme în realizarea lui. De exemplu, fata selectată iniţial să joace rolul principal a renunţat cu puţin timp înainte de începerea filmărilor, anunţând că scenariul este în contradicţie cu propriile convingeri. Mobina Aynehdar a fost aleasă în două zile, dintre fetele care locuiau în aşezarea unde urma să se filmeze.

În coproducţia franco-iraniană joacă Roya Nownahali, Shahab Hosseini, Hengameh Ghaziani, Mobina Aynehdar, Amir Aghai, Sadegh Safai şi Fatemeh Motamed Aria.

Filmările au fost realizate în provincia Khuzestan din Iran.

„Niloofar” a rulat la festivalurile de la Cannes şi Berlin, iar la festivalul internaţional de la Montreal, regizoarea a fost nominalizată la premiul pentru cea mai bună realizare.

10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 101

Redactor: Corina Feleagă

 
„După 40 de zile”, o dramă românească despre „lupta” care sfidează trecerea timpului, la TVR 2 și TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, poate fi urmărită la ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2