loader
Foto

Misterele istoriei difuzează documentarul „Cristinel, file de puşcărie”

Sâmbătă, 5 decembrie, Toma Roman Jr. şi „Misterele istoriei” ne-au spus povestea unui inginer care a petrecut şapte ani prin temniţele comuniste. Pe TVR 2 şi TVR+.

 

Mistere şi conspiraţii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Prin anii ‘90 ai secolului trecut, pe la adunările Alianței Civice, ale PNȚCD sau pe la manifestațiile de protest anticomuniste ale epocii, apărea și un om mărunțel pe care părea să nu-l deprime nimic. Din orice situație reușea să iasă cu o glumă dezamăgirile politice ale epocii în loc să-l facă să renunțe îl motivau să continue să militeze pentru lucrurile în care credea. Puțină lume bănuia că moartea trecuse de mai multe ori pe lângă inginerul Cristinel Dumitrescu.

A fost deținut politic și a fost închis șapte ani, trecând prin cele mai dure pușcării ale epocii.  Elev al liceului Mihai Viteazul, Cristinel Dumitrescu a participat la manifestaţia anticomunistă din 8 noiembrie 1945. În 1956, când era student la rachete, la Academia Militară, a fost arestat şi condamnat pentru uneltire la 14 ani de închisoare.

„Noi voiam să trecem la acţiune după ce Hruşciov declarase la Geneva că în dosul Cortinei de Fier e linişte. Ne gîndiserăm să facem ceva zgomot, să aruncăm nişte petarde la ambasada URSS în curte şi concomitent să lansăm manifeste la universitate”, povestea el într-un interviu pentru Jurnalul.

Însă, în urma unei trădări din partea unui coleg, el a fost arestat. A fost un proces impresionant, cu patru loturi, cam 60 de persoane, „pe mulţi nu îi ştiam, bănuiesc că i-au lipit artificial de noi, fiindcă voiau să scape de anumiţi oameni din armată”, adaugă el.

***

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, din vara lui 2015, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

15:30 Cei cinci faimoşi 4

Film * Cei cinci faimoşi 4 (Fünf freunde 4-Germania, 2015) PREMIERA

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri-inspirat de personaje şi întâmplări din seria de romane pentru copii "Cei cinci faimoşi" ("The Famous Five") a scriitoarei engleze Enid Blyton. Julian, Dick, Anne, George şi căţelul Timmy trăiesc o aventură extraordinară în Egipt, după ce descoperă o amuletă despre care se spune că ar conţine secrete ale vechilor faraoni.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Vlad Ţurcan

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Timişoara

* Sarea în bucate

*

Emisiune realizată de TVR Timişoara

Prezentator: Dan Liuț

Realizator: Veronica Mihoc

Producător: Florin Mihoc

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2