loader
Foto

Galerie foto

Marlene Dietrich este Ecaterina cea Mare, la Telecinemateca

TVR 2 v-a invitat sub genericul Telecinematecii să urmăriţi „Împărăteasa roşie”, un film din 1934 cu Marlene Dietrich, miercuri, 24 iunie, de la ora 19:50.

 

Regia filmului este semnată de Josef von Sternberg, iar în distribuţie îi regăsim pe Marlene Dietrich, Sam Jaffe, John Lodge .

Filmul este o dramă istorică, este cronica ascensiunii uneia dintre cele mai faimoase figuri din istoria Rusiei, împărăteasa Ecaterina cea Mare - de la sosirea ei la curte, ca tânără prinţesă prusacă, până la urcarea pe tron, în 1762, în urma unei lovituri de stat.

(w235) EcaterinaEcaterina a II-a, cunoscută și ca Ecaterina cea Mare (1729 - 1796), născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost împărăteasă a Rusiei din 1762, după asasinarea soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea ei, în 1796. Ecaterina cea Mare s-a dovedit a fi nu doar una dintre cele mai înţelepte si respectate ţarine, dar şi simbol al identităţii naţionale. Încoronarea Ecaterinei are loc pe data de 22 septembrie la Moscova, moment în care convoacă pentru prima oară Senatul la Palatul de Vară.

Are o corespondenţă cu Voltaire timp de cinsprezece ani, pâna la moartea acestuia. Ecaterina îşi doreşte să guverneze după idei liberale. După moartea lui Voltaire, în 1778, Ecaterina îi achiziţionează biblioteca ce va ajunge la Ermitaj, alături de biblioteca lui Diderot. Se consideră continuatoarea operei lui Petru cel Mare şi îi ridică o statuie din bronz în 1782. Pe soclu e gravat „Lui Petru I, Ecaterina a II-a".

Împărăteasa a ţinut la mai multe proiecte pentru poporul ei: un azil de copii orfani, o şcoală de moaşe, un institut de educaţie pentru fiicele de nobili. Aduce pe pământ rusesc specialişti germani în agricultură, medici, arhitecti, ingineri, meşteşugari şi înfiinţează o Academie de Ştiinţe. Tot Ecaterina este cunoscută ca numărându-se printre primii suverani ruşi care se vaccinează. (Foto: Pictură de V. L. Borovikovski)

Numele regizorului Josef von Sternberg este cel de care se leagă lansarea în cinematografie şi strălucirea carierei americane a lui Marlene Dietrich, actriţa părăsind Germania. „Îngerul albastru”, o adaptare după romanul scriitorului german Heinrich Mann, este filmul care o va propulsa.

După ce se stabileşte în Beverly Hills, Marlene Dietrich joacă între anii 1930 şi 1935 în şase filme regizate de către Josef von Sternberg: „Morroco”, „Dishonoured”, „Shanghai Express”, „Blonde Venus”, „The Scarlet Empress” şi „The Devil is a Woman”.

(w500) Marlene Di

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană. Eforturile sale din timpul războiului vor fi răsplătite cu medalii oferite de guvernele american, israelian şi francez.

Foto: IMDb

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Craiova

* Tăst Show

*

Emisiune realizată de TVR Craiova

Prezentator si realizator: Doru Ciolacu

Producător : Simona Musuroi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2