loader
Foto

Leşe: „Jocul este un prilej al apropierii, al afirmării personalității”

În această duminică, la „Drumul lui Leşe” am explorat universul mitic al jocului şi dansului românesc. În platoul emisiunii au fost prezenţi şi păstrătorii tradiţiei din Cetatea Ardudului. De la 18:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Am ieșit din postul Paștelui  mai luminați, mai optimiști, mai frumoși... Cea mai importantă exteriorizare a stării de bucurie este jocul. Odinioară, jocul se organiza în fiecare duminică din afara posturilor şi la marile sărbători de peste an, se manifesta spontan la clăci, șezători, nunți... Rânduia vremea și lumea. Jocul este un prilej al apropierii, al afirmării personalității, al descătușării energiilor trupești.

Odinioară, dacă un bărbat nu intra în joc mai mult timp, i se punea la îndoială bărbăția, iar fetele, dacă ieșeau din rost și încălcau normele comportamentale ale comunității, erau pedepsite prin interzicerea participării la joc.

În timpul jocului, muzica, ritmul, paşii dansatorilor sunt completaţi de strigături admirative sau ironice de o plasticitate uluitoare. Astfel, locurile în care se organizează jocul devin adevărate instituții culturale ale comunității.

„În zona Sătmarului am fost de tare multe ori. Însă, anul trecut, am descoperit o comunitate cosmopolită, trăind în armonie și rânduială sub veghea zidurilor Cetății Ardudului. Astăzi, i-am invitat pe Drumul lui Leșe, să joace și să ne povestească despre lumea lor. Sunt șvabi, sunt romi, sunt maghiari, sunt români. Au venit însoțiți de călăuzele spirituale ale comunității”, spune Grigore Leşe.

Alături de Grigore Leşe şi dansatorii Cetătţii Ardudului, în ediţia din 19 aprilie mai sunt invitaţi: Florin Zamfirescu, actor; Mircea Câcu, directorul Centrului de Cultură Ardud; Ştefan Berci, referent cultural, Primăria Ardud.

 

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

20:00 Drag de România Noastra2! Sezon Nou

Concert*Drag de România Noastra2 ! Sezon Nou

* Super concert folcloric Paul Surugiu-Fuego la Sala Palatului-”Drag de Romania noastră 2”, alături de Orchestra Fratilor Advahov șsi invitati de seamă, tanara generatie a folclorului romanesc.

Invitatii : Nicoleta Voica, Iuliana Tudor, Andreea Haisan, Alexandru Bradatan, Florin Boita, Ciprian Pop, Olguta Berbec, Remus Novac, Marian Medregoniu, Paul Ananie, Oana Tomoiagă, Tudor Furdui Iancu, Alexandra Chira, Beatrice Bandoiu, Zorina Bălan, Gabriel Dumitru, Gabriel Nebunu, Mihaela Gurau si Fetele din Botoșani!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

0:00 Da sau nu ? (R)

Film * Da sau nu ? (Do i say i do ?-SUA, 2017) PREMIERĂ

Regia: Kevin Connor

Cu: Becca Tobin, Ryan Kelly

* Comedie romantică. Printr-un concurs de împrejurări, tânăra scriitoare Jessica Bender e nevoită să lucreze cu editorul Mike Pryce, nimeni altul decât fostul ei iubit. În timp ce se străduiesc să se comporte ca doi profesionişti civilizaţi, Jessica şi Mike descoperă că scânteia dintre ei încă nu s-a stins de tot.

Redactor: Delia Clonaru

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2