loader
Foto

Galerie foto

Leşe despre jocul popular: feciorii bat pământul să iasă norocul

Duminică, 15 noiembrie, Grigore Leşe ne-a invitat într-o călătorie în „taina lucrurilor grele” a jocului şi dansului românesc. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Grigore Leşe

Editia este disponibila online pe TVR+.

Ce-i mai frumos și mai frumos pe lume? Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta ca jocul. Românii au crescut cu muzici tânguitoare, peste care au venit jocuri și hori din cele patru zări. Teritoriul din Carpați a fost câmp de bătălie, dar și lespede pentru dans. Peste muzicile și dansurile ritualice, s-au suprapus jocuri și muzici noi. Însă ele păstrează încă taina lucrurilor grele.

„De câte ori mergeam la joc, feciorii și bărbații se adunau în roată și începeau un dialog al omului cu nevăzutul. Era o luptă cu propria frică, cu propria slăbiciune”, povesteşte Grigore Leşe. Fiecare trebuia să-și afle locul. Gesturile lor erau ca o ceremonie liturgică, o ascensiune cerească după o ispravă războinică. Când săreau, aveai impresia că poți reteza iarba de sub picioarele lor. Strigătele lor nu încetau, era o duelare care semăna cu un schimb de focuri trase din diferite unghiuri.

Jucând, feciorii urzesc o nouă lume. Este o luptă împotriva unei lumi întoarse pe dos, ei limitează un spațiu, îl sacralizează și asigură veșnica reîntregire. Apoi, bat pământul să iasă norocul. Au o dorință de zbor, de înălțare. Coborârea din zbor este o interiorizare, o risipire. „Când îi vezi, trăiești cu impresia că poți ajunge cu ei la capătul lumii” (Grigore Leşe).

Despre frumuseţea şi taina jocului românesc ne vor vorbi coregraful Sergiu Anghel, profesor universitar la UNATC Bucureşti, etnomuzicologul şi folcloristul Zamfir Dejeu şi Ansamblul Studenţesc Mugurelul din Cluj-Napoca.

***

Despre emisiune

Drumul lui Leşe este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, Drumul lui Leşe încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.


 

13:30 Arthur 3: războiul celor două lumi

Film* Arthur 3: războiul celor două lumi (Arthur 3: the war of the two worlds-Franţa, 2010)

Regia: Luc Besson

Cu: Freddie Highmore, Mia Farrow, Ron Crawford, Selene Gomez

*Film de aventuri. În timp ce Maltazard cel rău seamănă teroare printre oameni, Arthur, transformat într-un minuscul Minimoy, nu se poate măsura cu el. Cu ajutorul prinţesei Selenia, băiatul pune la cale un plan de a reveni la dimensiunile sale normale: să ajungă în biroul bunicului, unde se găseşte un elixir care-l va face să crească la loc.

Redactor: Adriana Vulpe

15:20 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.15: Valsanzibio-O grădină închinată Domnului

În inima dealurilor din sudul Padovei şi la 50 de kilometri de Veneţia, domeniul Valsanzibio se întinde pe 8 hectare. Această grădină a fost creată de Luigi Bernini, fratele celebrului sculptor Bernini, la comanda familiei Barbarigo, bogaţi negustori veneţieni din secolul al XVII-lea.

Ea a fost închinată lui Dumnezeu, fiindcă familia a fost cruţată de ciumă în anul 1631. Întregul domeniu este o invitaţie pentru un traseu spiritual.

Redactor: Gabriela Onea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2