loader
Foto

La TVR 2 urmăriţi filmele alb-negru care au făcut istorie

De luni până vineri, TVR 2 a difuzat filmele care i-au consacrat pe Marlene Dietrich, Gary Cooper sau fraţii Marx. De la ora 16:10, aţi redescoperit magia anilor ’30-’40.

 

Luni, 13 iulie, ora 16:10: Suflete în larg (Souls at sea, 1937)

La jumătatea secolului al XIX-lea, căpitanul de vas Michael Taylor, a cărui navă s-a scufundat în urma unui incendiu, este învinovăţit de moartea pasagerilor şi judecat la tribunal. Cu ajutorul martorilor, se reface şirul evenimentelor, dezvăluindu-se că, în realitate, Taylor şi partenerul său fuseseră trimişi de serviciile secrete britanice să pună capăt comerţului cu sclavi.

Filmul a fost realizat de Henry Hathaway, care a mai colaborat cu Gary Cooper (actorul îl interpretează pe Michael Taylor) şi a fost nominalizat 3 premii Oscar.  „Scenariul filmului acoperă aproape şase genuri de film, printre care aventură maritima, epopeea dezastrului, dragoste, thriller, dramă şi mister. Imaginează-ţi filme ca Amistad (1997), Titanic (1997) şi Master and Commander: The Far Side of the World (2003) combinate, la care se mai adaugă puţină muzică şi comedie. Sună ca şi când ar fi o mare abrambureală, dar scenariul puternic al profesioniştilor Grover Jones şi Dale Van Every le îmbină fără cusur”, scria Fred Blosser pentru Cinema Retro.


Marţi, 14 iulie, ora 16:10: Un mare domn (Un grand seigneur, 1965)

Domnul Charles şi doamna Blanche ţin o casă de toleranţă la Paris, care urmează să fie închisă, spre disperarea atât a „pensionarelor”, cât şi a clienţilor fideli. Poveştile diverselor personaje pitoreşti implicate în această situaţie sunt relatate în trei scheciuri pline de umor şi culoare.

„Un mare domn”  îmbină într-un mod savuros nostalgia, entuziasmul şi umorul, iar din distribuţia sa fac parte actori celebri ai cinematografiei franceze:  Bernard Blier, Jean Carmet, Jean Lefebvre, Guy Grosso şi inegalabilul Louis de Funès.

Miercuri, 15 iulie, ora 16:10: Patimă şi furie (Flesh and Fury, 1952)

Paul Callan, boxer surdo-mut, dar foarte talentat, atrage atenţia impresarului Pop Richardson şi apoi cedează avansurilor Sonyei Bartow, o tânără pe cât de frumoasă, pe atât de profitoare. Cei doi ajung să-i conducă viaţa lui Paul, până când apare în peisaj ziarista Ann Hollis, dispusă să-l ajute în mod dezinteresat.

Filmul, realizat în 1952, este regizat de Joseph Pevney şi îl aduce în prim plan pe actorul Tony Curtis, unul dintre cei mai populari actori ai anilor ’50.

Joi, 16 iulie, ora 16:10: Fraţii Marx, agenţi secreţi (Monkey business, 1931)

O călătorie incognito pe un pachebot de lux, dar şi rivalitatea dintre doi gangsteri care încearcă să se elimine unul pe celălalt „din afaceri” constituie pretextul perfect pentru cascadele de gaguri cu care ne-au obişnuit cei patru fraţi.

„Monkey business” este este primul film al fraţilor Marx scris special pentru marele ecran şi s-a bucurat încă de la început de un mare succes în cinematografele americane.

Vineri, 17 iulie, ora 16:10: Shanghai Express (1932)

În 1931, pasagerii unui tren care străbate China frământată de război civil sunt mai preocupaţi de prezenţa printre ei a frumoasei Shanghai Lily, o tânără femeie cu reputaţie îndoielnică, decât de pericolele care i-ar putea pândi în lunga lor călătorie. Când un grup de rebeli opreşte trenul şi-l ia ostatic pe dr. Harvey, fostul iubit al lui Lily, aceasta îl salvează, vrând să-i demonstreze că sentimentele ei nu s-au schimbat.

Pentru Marlene Dietrich, acesta a fost al patrulea film regizat de Josef von Sternberg. De-a lungul carierei, cei doi au mai colaborat la producţii ca The Blue Angel (1930, filmul care i-a adus faima internaţională), Morocco (1930) sau Desire (1936). Shanghai Express s-a bucurat de un succes extraordinar în cinematografele americane, iar interpretarea lui Dietrich a fost descrisă drept „impresionată” de The New York Times. Filmul a fost nominalizat la trei premii Oscar (film, regie, imagine) câştigând la cea de-a treia categorie.

3:15 O viaţă nouă (R)

Film * O viaţă nouă (Love comes softly-SUA, 2003)

Regia: Michael Landon Jr

Cu: Katherine Heigl, Dale Midkiff, Skye McCole Bartusiak

*Dramă

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

4:45 Cei cinci faimoşi 3 (R)

Film * Cei cinci faimoşi 3 (Fünf freunde 3-Germania, 2012)

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2