loader
Foto

Galerie foto

La TVR 2 descoperiţi poveştile celor care trăiesc a doua emigrare

Ce-a însemnat întoarcerea acasă pentru Irene şi Cesar? Aţi putut afla duminică, 16 noiembrie, la TVR 2, TVR HD  şi online pe TVR, într-o nouă ediţie a emisiunii A doua emigrare.

 

A doua emigrare

Editia este disponibila online pe TVR+.

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

Ediţia din 15 noiembrie începe cu povestea lui Irene Oproescu. Ea a trăit 6 ani în Elveţia, 3 ani în Cipru şi 6 luni în Irlanda. A plecat de fiecare dată împreună cu soţul şi cei doi copii. Toate aceste căutări şi plecări şi-au pus amprenta asupra vieţii de zi cu zi iar de când s-a intors în România, de aproape trei ani, a trebuit să facă faţă divorţului şi readaptării.

Reîntoarcerea a însemnat şi o alegere importantă în educaţia copiilor ei în vârstă de 13, respectiv 11 ani. Dezamăgită de sistemul de învăţământ românesc şi inspirată de celelalte metode de educaţie experimentate, a decis să îşi includă copiii într-un sistem numit home schooling.

Al doilea caz prezentat în ediţia de duminică este cel al lui Cesar Filip, care a plecat din România în anii ‘80, nu in căutarea unui trai mai bun, ci a libertăţii de gândire, după cum spune el. După doi ani şi-a adus în Germania şi băiatul de trei ani. În cei peste 30 de ani departe de România a deschis un cabinet stomatologic împreună cu soţia sa, dar a visat să aibă o afacere şi în ţară.

A început în 2009 cu un restaurant şi a continuat cu un magazin de băuturi fine. Organizează degustări şi spune că afacerea a venit dintr-o pasiune. Incet – incet, fără să-şi dea seama  a revenit mai intai sporadic si apoi definitive  în România. Din păcate, familia nu a mai fost la fel de unită ca la prima sa emigrare – a divorţat, iar fiul său a rămas alături de mamă în Germania.

Jurnalist: Alina Avramescu

Producător: Monica Nicolescu

***

Emisiunea „A doua emigrare poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

15:50 Cei cinci faimoşi 3

Film * Cei cinci faimoşi 3 (Fünf freunde 3-Germania, 2012) PREMIERĂ

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri-inspirat de personaje şi întâmplări din seria de romane pentru copii "Cei cinci faimoşi" ("The Famous Five") a scriitoarei engleze Enid Blyton. În vacanţă pe o insulă exotică, Julian, Dick, Anne, George şi căţelul Timmy se joacă de-a scafandrii în jurul unei epave scufundate. Copiii găsesc o busolă care, se pare, ar indica locul unei comori ascunse demult de piraţi, ceea ce declanşează o aventură de pomină prin junglă.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Ştefan Asavei

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Plăcinte traditionale de post, cum se fac la sud..

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2