loader
Foto

Galerie foto

La „Istorii de bun gust”, despre pâine în toate formele ei | VIDEO

Camelia Moise, realizatoarea emisiunii de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, ne-a invitat joi, 9 noiembrie, de la ora 21:00, să descoperim semnificațiile pâinii în rețete culinare inedite şi istorii spectaculoase.

 

Istorii de bun gust

„Pâinea noastră cea de toate zilele”, aşa cum o ştim din rugăciunea „Tatăl Nostru”, hrăneşte oamenii de pe tot Globul, indiferent de cultura din care fac parte. Considerată de-a lungul timpului a fi unul dintre cele mai populare alimente, omenirea consumă zilnic echivalentul a peste 9 milioane de pâini mari.

​Din cele mai vechi timpuri, pâinea poartă cu sine roluri esenţiale în ritualurile religioase. Iar bobul de grâu, ingredientul din care pâinea creşte şi se desăvârşeşte, se regăseşte în cele mai multe mitologii. Grâul ne însoţeşte în toate ritualurile de trecere: la naştere, se pune în prima scăldătoare a bebeluşului. La nuntă, se aruncă boabe de grâu asupra tinerilor căsătoriţi, în semn de belşug, iar la înmormântare, din grâu se face coliva.

(w882)

Pentru Dieter Gheorghiu, „pâinea este un organism viu, care creşte, se dezvoltă şi, în cuptor, se desăvârşeşte”. Nu întâmăplător, pâinea a însemnat o răsturnare majoră în viaţa sa, când a părăsit audiovizualul românesc pentru a face pâine. Lucrase în cele mai mari televiziuni, dar a preferat să renunţe la operatorie pentru a deveni antreprenor în Câmpulung Muscel, oraşul său natal. „Am cumpărat cuptoare de copt din Germania, unde am făcut şi cursuri de brutar. De ce pâine? Pentru că e trupul Domnului şi cred că toţi paşii pe care îi faci în viaţă cu credinţă şi atitudine te aduc unde trebuie. Cred că am îndeplinit toate aceste condiţii, ca să mă apuc să fac pâine. Nu e uşor, nu e un bussines din care faci bani”, spune bărbatul, care înainte de a pune aluatul la dospit îi face semnul crucii.

(w882)

Antropologia culinară vorbeşte despre hrană ca despre o poveste. Ceea ce mâncăm este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură. Joi, 9 noiembrie, de la ora 21:00, „Istorii de bun gust”a adus şi un omagiu dascălului.

Cea de-a doua invitată a fost profesoara de antropologie culinară, Anda Becuţ Marinescu, director al Serviciului de Cercetare al INCFC şi profesor asociat al Universităţii Bucureşti, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cursurile sale au ajutat la naşterea formatului emisiunii „Istorii de bun gust”, de la TVR 2 . Invitata realizatoarei Camelia Moise a dezvăluit povestea din spatele celebrilor covrigi musceleni.

(w882)

22:00 In numele legii

Film* In numele legii (Line of duty-Regatul Unit, 2021) PREMIERĂ

*Episodul 1 si 2 /Sezonul 6

Cu: Kelly MacDonald, Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar, Anna Maxwell Martin

*Film poliţist. AC-12 este o brigadă specială a poliţiei britanice, o unitate de elită, a cărei misiune este lupta anticorupţie. Coordonată de inspectorul-şef Ted Hastings, unitatea investighează infracţiuni majore şi cazuri de corupţie în interiorul poliţiei, punându-i pe detectivi în situaţia dificilă de a-şi ancheta propriii colegi.

Inspectoarea Jo Davidson primeşte noi informaţii legate de cazul neelucidat al unei jurnaliste ucise şi vrea să redeschidă ancheta, dar echipa AC-12 îi pune la îndoială motivele şi începe să-i urmărească fiecare mişcare.

Primele 5 sezoane ale serialului "În numele legii" au fost deja difuzate la TVR2.

23:55 Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine,Croaţia, 2023

Concert *

*O capodoperă magnifică a muzicii sacre baroce timpurii, interpretată în Galeria de Artă modernă a Croaţiei din Zagreb, în decembrie 2023.

Dirijor: Tomislav Fačini

Corul Televiziunii Publice din Croaţia

Ansamblul instrumental Concerto dei venti.

Interpreţi: Marija Andrejaš, Lea Sušanj Lujo, Pavle Mašić şi Izidor Erazem Grafenauer

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2