loader
Foto

Istorie rememorată, la „Duminica filmului românesc” pe TVR 2

„Paraşutiştii”, „Ion: blestemul iubirii” şi „Caravana cinematografică” - filme despre trei perioade diferite ale istoriei moderne, realizate în epoci distincte. Duminică, 15 februarie, o triplă invitaţie în „sala cinematografului românesc”.

 

Paraşutiştii, ora 14:10

Un sever comandant de paraşutişti, Luncan, este dedicat meseriei, dar îşi neglijează soţia şi copilul. El îl vizitează la spital pe un subaltern accidentat şi cu care avusese un conflict înainte de salt. Luncan o cunoaşte acolo pe sora tânărului, Nora, cu care începe o idilă.

În filmul din 1972 regizat de Dinu Cocea joacă Florin Piersic, Silviu Stănculescu şi Valeria Seciu.

Pelicula a fost realizată cu aproape un deceniu înainte de căderea în dizgraţie a regizorului, din cauza unui proiect despre povestea unui baraj prost realizat. Dinu Cocea este interzis şi în urma conflictului cu autorităţile comuniste, pelacă din ţară în 1985 şi se stabileşte la Paris. La ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, lui Dinu Cocea i s-a decernat „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate.


Ion: blestemul iubirii, ora 20:10

Duminică, puteţi urmări a doua parte a ecranizării romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu. Partea întâi se numeşte „Ion: blestemul pământului”.

Ion al Glanetașului, din Prislop, e un tânăr sărac care iubește pământul cu patimă. Dornic de înavuţire, el vrea să-l silească pe Vasile Baciu, unul dintre bogataşii satului, să i-o dea de nevastă pe fiica lui, Ana. Prins între lăcomia care-l roade şi dragostea pentru Florica, o fată săracă, Ion va sfârşi tragic.

Filmul, realizat în 1981, îi aparţine regizorului Mircea Mureşan. În distribuţie apar Şerban Ionescu, Ion Besoiu, Leopoldina Bălănuţă. În 1984 s-a realizat o versiune scurtă a filmului (în 11 acte) pentru a fi difuzată în America.

Cariera cinematografică a lui Mircea Mureşan a debutat sub semnul ecranizărilor („Răscoala”, „Baltagul”, „Toate pânzele sus”). Ulterior, regizorul se orientează spre comedie, dar realizează şi filme documentare.

Ecranizarea romanului „Ion” este filmul care îi aduce notorietate lui Şerban Ionescu. Actorul mai jucase în filmele "Burebista" (1980) şi în „Cuibul salamandrelor" (1978). Şerban Ionescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa lui Amza Pellea.

Caravana cinematografică, ora 22:10

Într-un sat din Transilvania, la începutul anilor '60, oamenii duc o existenţă liniştită sub conducerea lui Tanasie, preşedintele consiliului local. Liniştea le va fi spulberată când un camion vechi transformat într-o caravană cinematografică soseşte în sat pentru a proiecta filme de propagandă. Sarcina de partid este dusă la îndeplinire de Tavi, un tânăr comunist ambiţios, care vrea cu orice preţ să se evidenţieze în ochii tovarăşilor. Deşi iniţial sătenii hotărăsc să-i pună piedici activistului, în cele din urmă ajung la concluzia că cea mai inteligentă mişcare este să colaboreze cu reprezentantul partidului conducător.

În film îi puteţi revedea pe Dorian Boguţă, Mircea Diaconu şi Iulia Lumânare.

Când a regizat în 2009 „Caravana cinematografică”, Titus Muntean era la al patrulea film, după „Lombarzilor 8” (2006), „Examen” (2003) şi „Pro Patria” (1993).

12:40 Teleshopping

12:55 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2