loader
Foto

Galerie foto

Întâlnirile memorabile ale lui Florin Piersic

Luni și marți, de la ora 12:00, TVR 2 v-a propus o călătorie în timp cu Piersic Show. În cele două ediții din această săptămână am urmărit două interviuri emoționante cu Nicu Constantin și Angela și Victor Moldovan.

 

Cine ar fi crezut că micul ajutor de la bostănăria turcului Cadri va ajunge unul dintre cei mai valoroși actori de comedie din țară? Nicu Constantin, născut la 31 iulie 1939, a fost atras de mic de lumea artei, iar primele contacte cu această lume avea loc în timpul verii, o dată cu spectacolele estivale susținute de vedete ca George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu sau Nae Roman.

Nicu Constantin a urmat cursurile Şcolii de Marină din Constanţa şi Şcoala de Arte din Bucureşti. Primul său spectacol a fost ținut Școala de Marină când Nicu – care făcea pe atunci parte din grupul „Trio Scaramuța” – a prezentat momentul satiric „Mâine vom fi pe mare" în care lua peste picior pe cei din conducerea școlii.

A fost vedetă a Teatrului Satiric „Constantin Tănase" din Bucureşti între 1960 şi 2000, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Între 1979 şi 1982 a fost actor al Teatrului Naţional de Operetă. A participat la peste 600 de emisiuni radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. Şi-a povestit experienţa de viaţă în cartea autobiografică „Ochelarii miraculoşi".

A fost distins cu Ordinul Cultural Clasa I şi, în 2001, a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului Eforie. Actorul a murit pe 15 septembrie 2009, la București, în urma unui stop cardio-respirator.

Ediţia din 17 august, cu Nicu Constantin invitat, este disponibilă online pe TVR +.

***

Marți, 18 august, tot de la ora 12:00, Florin Piersic ne aduce un interviu din 2002, cu interpreta Angela Moldovan și soțul ei, actorul Victor Moldovan.

Recunoscută pentru repertoriul ei muzical, Angela Moldovan s-a născut în Chișinău, la 19 septembrie 1927 și s-a mutat ulterior la Târgu-Mureș, apoi la Timișoara și Suceava. Debutul ei are loc pe scena Operei din Cluj, în 1950, unde va activa preț de patru ani. În 1954, Angela Moldovan debutează ca artistă de muzică populară cu  romanța „La oglindă” și cântecele populare „Marioară de la munte” și „Nu-i bai”.

În 1954 începe să colaboreze cu Ansamblul „Ciocârlia”, iar în anul 1955 devine solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” din București.

Soțul ei, Victor Moldovan, a fost un actor român și regizor de teatru și film, colaborând de-a lungul anilor cu Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Moni Ghelerter, Horea Popescu, Radu Beligan și Ion Cojar.  Printre rolurile interpretate de el se numără Alberth Bhon din Cei din Dangaard, Spiridon Biserică din Mielul turbat, Scapin din Vicleniile lui Scapin, Curley din Oameni și șoareci. A si regizat, printre altele, „Bădăranii” de Carlo Goldoni, „Vecina de alături” de Pierre Chesnot sau „Anul viitor la aceeași oră”, de Bernard Slade.

Ediţia din 18 august, cu Angela şi Victor Moldovan invitaţi, este disponibilă online pe TVR +.

***

Florin Piersic s-a născut la Cluj, la 27 ianuarie 1936. (Încă) de la începutul carierei sale a fost considerat un „june prim", un „Făt-Frumos" al cinematografiei. A jucat în foarte multe filme până în anul 1987, după care a mai apărut doar în patru producţii: „Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea” (2003), „Fix Alert” (2005), „Eminescu versus Eminem” (2005) – ultimele două în regia fiului său actor şi regizor, Florin Piersic Jr., şi „Rating" (2007), un scurtmetraj.

Debutul lui Florin Piersic în cinematografie a fost în filmul „Ciulinii Bărăganului”, regia Louis Daquin.

Filmul realizat de regizorul francez, care a semnat şi scenariul adaptat după romanul omonim al lui Panait Istrati, a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în 1958, unde a rulat în selecţia oficială.

În 2009, Florin Piersic a primit Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul de Film Transilvania.

Puteți urmări emisiunea „Piersic Show” online, în direct de la ora 12:00 sau înregistrată pe TVR+, şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

 

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:35 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2