loader
Foto

„Întâlnirile JTI” şi TVR 2 prezintă „Dunas”, spectacol „îndrăcit”

Marţi, 14 octombrie, TVR 2 a difuzat spectacolul Dunas, cu artiştii dansatori şi coregrafi Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui.

 

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

TVR 2 difuzează pe 14 octombrie, spectacolul „Dunas”, care a fost prezentat în mai, anul acesta, în cadrul Întâlnirilor JTI. „Dunas” este realizat de Maria Pagés, văzută drept cea mai mare dansatoare de flamenco din lume, și Sidi Larbi Cherkaoui, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai momentului.

„Dunas este inspirat, desigur, de dune – nisipul şi metamorfoza acestuia. Un spectacol unic, cu muzică originală de Szymon Brzoska şi Ruben Lebaniegos – incluzând ecouri de flamenco, dar şi tonuri joase, clasice şi arabe. Cu un decor care ne transpune în magia exotică a deşertului, Dunas trece dincolo de diferentele culturale şi – servindu-se de limbajul universal al dansului – construieşte punţi solide de dialog”, mărturisea Sidi Labri Cherkaoui .

Maria Pagés, născută în 1963, este una dintre cele mai cunoscute dansatoare şi coregrafe de flamenco. De-a lungul anilor, a lucrat la coregrafia unor filme ca El Amor Brujo, Carmen şi Flamenco de Carlos Saura. În 1990, a fondat propria companie de dans - Maria Pagès Company – cu care a susţinut numeroase turnee în lume. A primit numeroase premii si distincţii, printre care Premiul Naţional al Dansului (pentru creaţie), Premiul Arta Dansului Leonide Massine (sectiunea „Al Valore”), şapte premii „Giraldillo” la bienala artei flamenco de la Sevilla, premiul pentru Cultură din partea Comunităţii din Madrid, cât şi Premiul Publicului la Festivalul de la Jerez.

Sidi Larbi Cherkaoui a lucrat pentru companiile de dans Sasha Waltz, Les Ballets de Monte-Carlo şi Culberg Ballet. A primit titlul de Coregraful de Excepţie al Anului, premiu decernat de Baletul Tanz şi de un comitet format din patruzeci de critici din domeniul dansului din Europa, pentru munca sa din 2007 şi 2008.

„Pe fundalul unui flamenco îndrăcit, de o senzualitate dură, tonurile arabe duc dansul Mariei Pagés în transcendenţa unei căutari care caută răspunsuri mai întâi pentru originile propriei fiinţe, dar în cele din urmă întrebarea devine universală”, scriau, într-o recenzie, jurnaliştii Radio România Cultural.

Spectacolul Dunas este difuzat şi pe TVR HD, miercuri, 15 octombrie, de la 20:55.

Spectacolul „Dunas” a fost difuzat cu ocazia celei de-a 15 ediţii a Întâlnirilor JTI, un eveniment organizat de compania de balet Bejart Ballet Lausanne. De-a lungul anilor, la Întâlnirile JTI au fost invitaţi artişti ca Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile. Întâlnirile JTI sunt organizate de Fundatia Art Production.


 

3:15 O viaţă nouă (R)

Film * O viaţă nouă (Love comes softly-SUA, 2003)

Regia: Michael Landon Jr

Cu: Katherine Heigl, Dale Midkiff, Skye McCole Bartusiak

*Dramă

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

4:45 Cei cinci faimoşi 3 (R)

Film * Cei cinci faimoşi 3 (Fünf freunde 3-Germania, 2012)

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2