loader
Foto

„Îndrăgostiții din Giurgiu”, un mesaj de acum 6000 de ani

Dacă ar fi să rămână un obiect după noi, pe care locuitorii de peste 6000 de ani să-l dezgroape și să înțeleagă lucruri despre cum trăim, cum gândim și cum ne purtăm unii cu alții, ce obiect v-ar veni în gând? Realizatorea Camelia Moise ne-a invitat joi, 23 noiembrie, de la ora 21:00, la o nouă ediție „Istorii de bun gust”, la TVR 2

 

Istorii de bun gust

Poate că v-ați gândi la calculator, pentru că e foarte important pentru societatea de astăzi. Sau telefonul mobil... Acestea ne-ar reprezenta, ca societate. Dar între propunerea noastră și imaginea a doi îndrăgostiți, ce ați prefera?

La „Istorii de bun gust”, joi, 23 noiembrie, de la ora 21:00, telespectatorii TVR 2 au fost invitați la Giurgiu. Realizatoarea Camelia Moise ne-a condus la Muzeul Județean „Teohari Antonescu“ din Giurgiu, pentru a descoperi un artefact de mare valoare, de acum 6000 de ani. Povestea acestuia e spusă de Ionuț Cristache Gheorghe, director adjunct al Muzeului Județean „Teohari Antonescu“:

„Noi îi spunem Vasul cu îndrăgostiți. A fost descoperit în anii `70, la Sultana, Malul Roșu. Pentru prima oară în istoria din sudul României apare un cuplu uman. Acesta este un vas de cult foarte valoros, reprezentativ pentru colecția noastră de arheologie și este simbolul muzeului din Giurgiu. Artefactul a călătorit foarte mult, în China, Franța, Elveția și Statele Unite”.

(w882)

Iar de Ziua Îndrăgostiților, cuplurile folosesc imaginea „Vasului cu îndrăgostiți” în mesajele de felicitare.

Situat pe malul Dunării, la nici 70 de kilometri de București, orașul Giurgiu se bucură de peisaje superbe de pădure, de drumuri ideale pentru bicicletă și zone unde se pot urmări păsări de apă.

Și tot în Giurgiu se află și o cetate, construită de Mircea cel Bătrân, ale cărei ruine încă se văd. Prima atestare documentară s-a făcut în 1403, iar pietrele pentru construcție s-au adus din Munții Balcani, deoarece drumul era mai accesibil. Legenda spune că domnitorul Vald Dracu, fiul lui Mircea cel Bătrân, povestea că pentru fiecare piatră pusă pentru ridicarea cetății s-a plătit câte un bulgăre de sare, ceea ce a însemnat o sumă extrem de ridicată.

Și pentru că suntem pe malul Dunării, preparatul ediției la „Istorii de bun gust” este peștele. Chef bucătar Petrișor Patrick Ghiță ne-a învațat cum se face o saramură de pește delicioasă.

(w882)

Se pune peștele pe grătarul presărat cu sare. Se folosește sare de mare, ale cărei textură și gust sunt mai deosebite.

Separat, se face baza lichidă a saramurii. Într-o oală încăpătoare se pune 1 l de apă la fiert, împreună cu câteva boabe de piper, 1-2 lingurițe de sare, foi de dafin și o crenguță de cimbru. Roșiile și ardeii kapia se coc pe plita de la aragaz sau pe grătar. Apoi se decojesc. Când apa din oală dă în clocot, se adaugă roșiile și ardeii copți, usturoiul tocat, ardei iute, tocat și suc de roșii. După ce se coace bine peștele, se adăugă în saramură.

(w882)

22:00 In numele legii

Film* In numele legii (Line of duty-Regatul Unit, 2021) PREMIERĂ

*Episodul 1 si 2 /Sezonul 6

Cu: Kelly MacDonald, Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar, Anna Maxwell Martin

*Film poliţist. AC-12 este o brigadă specială a poliţiei britanice, o unitate de elită, a cărei misiune este lupta anticorupţie. Coordonată de inspectorul-şef Ted Hastings, unitatea investighează infracţiuni majore şi cazuri de corupţie în interiorul poliţiei, punându-i pe detectivi în situaţia dificilă de a-şi ancheta propriii colegi.

Inspectoarea Jo Davidson primeşte noi informaţii legate de cazul neelucidat al unei jurnaliste ucise şi vrea să redeschidă ancheta, dar echipa AC-12 îi pune la îndoială motivele şi începe să-i urmărească fiecare mişcare.

Primele 5 sezoane ale serialului "În numele legii" au fost deja difuzate la TVR2.

23:55 Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine,Croaţia, 2023

Concert *

*O capodoperă magnifică a muzicii sacre baroce timpurii, interpretată în Galeria de Artă modernă a Croaţiei din Zagreb, în decembrie 2023.

Dirijor: Tomislav Fačini

Corul Televiziunii Publice din Croaţia

Ansamblul instrumental Concerto dei venti.

Interpreţi: Marija Andrejaš, Lea Sušanj Lujo, Pavle Mašić şi Izidor Erazem Grafenauer

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2