loader
Foto

Generalul, între Soljeniţîn şi comunism

Serialul „Istorii încâlcite” v-a prezentat sâmbătă, 6 decembrie, povestea lui Ion Eremia, generalul cunoscut ca „Soljenițîn al românilor”.

 

Istorii încâlcite

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Unul dintre cei mai titraţi ofiţeri ai armatei regale, pe deasupra şi inventator în arma geniului, face, după instaurarea comunismului, o carieră fulminantă de „militar roşu”. Născut în 1913, la Constanţa, Ion Eremia îşi începe pregătirea militară la Liceul Militar din Chişinău şi Şcoala Militară de Geniu, obţinând gradul de sublocotenent. Urmează alte studii tehnice şi militare, se înscrie şi la Facultatea de Litere din Bucureşti, iar odată cu intrarea ţării în război, Eremia participă activ la acţiunile de pe frontul din Chişinău şi Tighina.

Ascensiunea sa în ierarhia militară are loc foarte rapid. În 1944 este înaintat la gradul de căpitan, pentru ca doi ani mai târziu să ajungă maior. În numai şase ani ajunge din căpitan general, ocupând chiar funcţii de înaltă răspundere cum ar fi acelea de adjunct al ministrului pentru probleme de logistică, şef al învăţământului politic sau deputat în Marea Adunare Naţională.

Din această poziţie atacă necruţător cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi cooperativizarea forţată a agriculturii. Însă în 1955, el este eliberat din funcţia de locţiitor al ministrului Forţelor Armate, este trecut în rezervă de Marea Adunare, iar un an mai târziu, este exclus şi din rândul Partidului Muncitoresc Român.

În faţa acestei izolări abrupte, Eremia a început să scrie o carte despre regimul din România, vorbind despre abuzurile pe care le comitea. „Gulliver în ţara minciunilor” – aşa cum a numit el cartea sa – urma să ajungă la Paris, însă cel care trebuia să o livreze a preferat să o trimită Securităţii. Eremia este arestat în 1958, iar un an mai târziu e condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale prin agitație” şi alţi 14 ani de temniţă grea pentru „complotare la tentativa crimei de trădare de patrie”.

Încercările prin care trece, torturile, traumele şi tratamentele inumane pe care le-a îndurat, spun totul despre intoleranţa la critică a câinilor de pază ai partidului comunist.

O emisiune de Toma Roman jr. Realizatori: Roxana Iordache şi Călin Petrescu. Producător: Dan Micu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Hollywood la Viena-Gala muzicii de film

(Hollywood in Vienna-a celebration of disney classics featuring alan menken, Austria, 2022)

Dirijor Michael Kosarin

Orchestra ORF Vienna Radio Symphony Orchestra

Interpreţi: Christine Allado, Celinde Schoenmaker, Adam Jacobs, Aisata Blackman, Susan Egan, Trevor Dion Nicholas, Randy Kerber

Spectaculos concert de gală în onoarea compozitorului Alan Menken recompensat cu opt premii OSCAR pentru coloană sonoră. Programul include muzica filmelor Mica sirenă, Frumoasa şi bestia, Aladdin, O poveste încâlcită, Hercule, Cocoşatul de la Notre Dame şi Pocahontas.

Redactor Ştefan Asavei

23:55 Arthur 3: războiul celor două lumi (R)

Film * Arthur 3: războiul celor două lumi (Arthur 3: the war of the two worlds-Franţa, 2010)

Regia: Luc Besson

Cu: Freddie Highmore, Mia Farrow, Ron Crawford, Selene Gomez

*Film de aventuri.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2