loader
Foto

Frumusețea lumii, dezvăluită în documentarele 360°-GEO

În această săptămână, de la ora 19:00, jurnaliștii de la Arte France ne-au adus povești captivante din locuri ca Rio de la Plata, Insulele Falkland, Scoția și Azerbaidjan.

 

Ultimul căpitan de pe Rio de la Plata (Luni, 17 august, ora 19:00)

La treizeci de kilometri nord de Buenos Aires, în estuarul Rio de la Plata, delta fluviului Paraná alcătuieşte un imens labirint acvatic. De ani de zile această regiune atrage mai ales artişti. Dar în ultima vreme, tot mai mulţi orăşeni fug de stresul megalopolisului argentinian ca să găsească aici o oază a naturii încă bine conservată.

Ne putem închipui cu uşurinţă consecinţele acestui aflux de turişti asupra mediului şi asupra localnicilor. Echipa 360°-GÉO a traversat delta în compania capitanului de apă dulce, carismaticul Oskar Bruzzone, și a observat cum oamenii locului s-au mobilizat împotriva acestei „amenințări”. (Le dernier capitaine du Rio de la Plata, Franţa-Germania, 2008)

Insulele Falkland-paradis al pinguinilor (Marți, 18 august, ora 19:00)

După 30 de ani de la războiul dintre Regatul Unit şi Argentina pentru acest teritoriu, insulele Malvine - sau Falkland- au redevenit unul dintre sanctuarele naturii din Atlanticul de Sud.

Arhipelagul serveşte drept adăpost unor colonii de sute de mii de pinguini, printre care şi specii rare.  (Les Malouines, paradis des manchots, Franţa-Germania, 2011).

Clanurile scoţiene şi Highland Games (Miercuri, 19 august, ora 19:00)

Munţii din nordul Scoţiei nu adăpostesc doar reşedinţa de vară a reginei, aici au loc şi vestitele Highland Games.

Majestatea sa regina Angliei vine în fiecare an la Braemar ca să asiste la finala acestor jocuri foarte speciale. Aceste concursuri sportive-aruncarea cu arborele şi dansurile scoţiene, printre altele-constituie şi un moment de adunare a clanurilor scoţiene, ai căror membri sunt dispersaţi prin întreaga lume.

Echipa 360 –Geo l-a acompaniat pe căpitanul Alwyn Farquharson, în vârstă de 92 de ani, la castelul său Invercauld, unde vorbește despre viitorul neamului său. (L'Ecosse des clans, Franţa-Germania, 2012)

Laponia-marele ambuteiaj (Joi, 20 august, ora 19:00)

Realizatorii însoţesc transhumanţa de toamnă. Cum reuşesc laponii să-şi păstreze tradiţiile pastorale în condiţiile lumii moderne ?

Populaţia sami, cunoscută şi sub numele de laponi, trăieşte de milenii din creşterea renilor. Primăvara, turmele pleacă neînsoţite pe înălţimi, unde femelele dau naştere unei noi generaţii de pui. Toamna, crescătorii îşi strâng turmele şi marchează tineretul. (La Laponie, le grand embouteillage, Franţa-Germania, 2012).

Trubadurul din Azerbaidjan (Vineri, 21 august, ora 19:00)

Aici nu există telefon sau internet şi nu se aduc ziare. Dacă nu ar exista ashiq-trubadurii-locuitorii din munţii Azerbaidjanului nu ar primi nicio veste despre lumea din afară.

Aceşti barzi călători joacă de secole un rol important în cultura orientală. Ultimii reprezentanţi ai acestei meserii parcurg munţii pentru a duce veşti, dar şi poveşti şi bârfe-toate prin cântece-locuitorilor din regiunile cele mai îndepărtate.  (Le troubadour d'Azerbaidjan, Franţa-Germania, 2011)

Câinii salvatori (Sâmbătă, 22 august, ora 19:00)

În cadrul pitoresc al lacului Garda din Italia, la sfârşitul anilor 1980, începe povestea câinilor salvatori "Cani Salvataggio“: Terra-nova, Labradori şi Golden Retrieveri, câini puternici, care cântăresc între 30 şi 70 de kilograme, şi care adoră apa.

Împreună cu stăpânii lor, timp de 3 ani, la fiecare sfârşit de săptămână, fac un antrenament special la Scuola Italiana Cani Salvataggio.  (Les chiens sauveteurs du lac de Garde, Franţa-Germania, 2011)

Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Duminică, 23 august, ora 19:00)

Cel mai înalt munte din Austria, Grossglockner, din masivul Hohe Tauern, ajunge până la altitudinea de 3.798 de metri. Acest vârf maiestuos separă provinciile Carintia-înspre răsărit-de Tyrol-către apus.

În iunie, după o pauză de opt luni, soţii Riepler părăsesc valea pentru a se duce să păzească refugiul Glorerhütte. Realizatorii documentarului i-au însoţit în mai multe momente din an, de la perioada focurilor de Sfântul Ion până la Ajunul Crăciunului, în refugiul unde adăpostesc alpinişti, şi chiar până pe vârful Grossglockner.  (Vivre au pied d'un geant, Franţa-Germania, 2011)

 

2:45 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

3:10 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2