loader
Foto

Filme de duminică, alături de Mircea Veroiu, Andrei Blaier şi Florin Şerban

„Să mori rănit din dragoste de viaţă”, „Trepte spre cer” şi „Eu când vreau să fluier, fluier” sunt propunerile de la TVR 2 pentru duminică, 7 iunie.

 

„Eu când vreau să fluier, fluier” este programat duminică, 7 iunie, de la ora 22:10, în încheierea seriei de trei pelicule din Duminica filmului românesc, la TVR 2.

Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban are un scenariu scris tot de regizor, alături de Cătălin Mitulescu şi este o adaptare a piesei de teatru omonime, scrise de Andreea Vălean.

Cătălin Mitulescu avea deja în palmares, la momentul colaborării cu Florin Şerban, un Palme d'Or pentru scurtmetraj (scenariul şi regia la „Trafic”, 2004), un Urs de Aur pentru scurtmetraj (scenariul la „O zi bună de plajă”, de Bogdan Mustaţă, 2008) şi Premiul de interpretare feminină pentru Dorotheea Petre, acordat la sectiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes (scenariul şi regia la „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, 2006).

Câştigul filmului a venit nu numai din scenariu, ci şi din alegerea distribuţiei. În producţia din 2010 apar Ada Condeescu, George Piştereanu, Clara Vodă, Mihai Constantin.

„Eu când vreau să fluier, fluier” a primit Premiul Ursul de Argint-Premiul Juriului, la Festivalul de la Berlin şi Premiul Zilelor Filmului Românesc laTIFF 2010.

La capătul ispăşirii unei pedepse de patru ani, cu doar două săptămâni înainte de eliberare, Silviu e vizitat de mama venită din Italia şi care vrea să îl ia la ea pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de Ana, studentă în practică la penitenciar.

Fără să se transforme în teorii sociologice obositoare, ci presărate cât să dea logică naraţiunii şi sare şi piper personajelor, în poveste apar şi mama plecată în Italia, şi fratele mai mic neglijat, şi fratele mai mare intrat în belele şi apoi în puşcărie, şi universul gri al penitenciarelor, şi idila fulgerătoare la prima vedere. În stilul şcolii minimaliste din cinematografie, filmul lui Florin Şerban este realizat matur, coerent şi atrăgător.

Papan Chilibar, actorul amator devenit cunoscut după ce a interpretat personajul Ursu, a murit de leucemie la 21 de ani. El fusese condamnat la un an si 9 luni de închisoare cu executare, pentru furt.

Papan a fost unul dintre cei 14 detinuţi selectaţi de regizorul Florin Şerban pentru a juca în „Eu când vreau să fluier, fluier".

După debutul cu acest lungmetraj în 2010, Florin Şerban nu a mai adus în atenţia publicului niciun film, dar se află în postproducţie cu „Box”, pentru care a realizat şi scenariul şi în a cărui distribuţie îi întâlnim pe Cătălin Mitulescu şi pe Ion Fiscuteanu Jr.

George Piştereanu, un actor foarte tânăr – la Revoluţie avea 3 luni – a fost propulsat de rolul care l-a pus în valoare în "Eu când vreau să fluier, fluier". A urmat „Loverboy” cu aceeaşi parteneră, Ada Condeescu, în regia şi pe baza scenariului scris de Cătălin Mitulescu. Următoarele lui filme de lungmetraj sunt realizate sub îndrumarea regizorilor străini. Tot aşa cum şi Clara Vodă sau Ada Condeescu, pentru a da numai exemple din distribuţia filmului lui Florin Şerban, au ales platourile de filmare din străinătate, unde se bucură de succes.

În aceeaşi zi de 7 iunie, TVR 2 a programat alte două filme româneşti, din perioade diferite:

„Să mori rănit din dragoste de viaţă”, ora 14:10

Filmul lui Mircea Veroiu din 1984 îi are în distribuţie pe Claudiu Bleonț, Gheorghe Visu, Marcel Iureș şi Tora Vasilescu. Drama se petrece în anii 30 ai secolului trecut şi, lăsând la o parte subiectul despre utecişti ilegalişti, ne putem bucura de interpretările actorilor.

„Trepte spre cer”, ora 20:10

În regia lui Andrei Blaier, filmul din 1977 cu Silvia Popovici, Gheorghe Dinică şi Dan Nuţu ne dă şi el prilejul revederii unor mari actori, în strălucirea unei pelicule de acum aproape patru decenii. În timpul unui proiect de electrificare a unei zone de munte, doi foşti iubiţi, şeful echipei de muncitori şi proiectanta, se reîntâlnesc şi amintirea dragostei lor de odinioară îi ajunge din urmă.

13:30 Marius Mihalache&Band-Saftita

Concert*

*"Săftiţa", spectacol cu Marius Mihalache

Dir.imagine Adrian Vulpe

Regizor de motaj Cristian Burlacu

Editor de montaj Valentin Brumă

Reporter Anca Medeleanu

Regizor artistic Violeta Gorgos

15:00 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*Ep.4: Estremadura-Portugalia

În extrema vestică a Europei continentale, vizităm trei palate magnifice: palatul marchizilor de Fronteira, palatul Pena din Sintra şi cel din Queluz.

Construite de mauri ori cu puternice influenţe orientale, palatele formează un inel în jurul Lisabonei, fostă reşedinţă regală şi capitală a jumătate de glob.

Redactor: Ştefan Asavei

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2