loader
Foto

Galerie foto

Facem ocolul lumii cu documentarele 360°-GEO

Zilnic, de la ora 19:00, urmăriţi la TVR 2 documentarele realizate de jurnaliştii de la Arte France. În această săptămână, ajungem  în Afganistan, Georgia, Italia, Cuba şi Japonia.

 

Japonia, stăpânele mării (miercuri, 22 iulie, ora 19:00)

În japoneză, Ama înseamnă „femeile mării”. Până la bătrâneţe, femeile Ama vor colecta scoicile de pe fundul oceanului, înotând şi făcând snorkling. Pielea lor este bronzată de vânt şi apă, iar vocea lor este gravă şi puternică. De câteva decenii, nouă femei de pe insula jasponeză Shima îmaprt aceea barcă, ceea ce face din ele o familie foarte unită.

Kazu Zamamoto, care în curând împlineşte 80 de ani, este cea mai în vârstă de pe barcă  şi reprezintă a cincea generaţie a femeilor Ama din familia ei.  În ciuda vârstei, Kazu nici nu se gândeşte să renunţe. (Japon, les reines de la mer,Franţa-germania, 2009)

Descurcăreţii: în Cuba se găsesc de toate (joi, 23 iulie, ora 19:00)

Oficial, Ariel este controlor la Autoritatea Sanitară din Cuba. Dar la fel ca-n cazul celor mai mulţi cubanezi,  salariul lui oficial este prea mic pentru a putea duce o viaţă decentă. Împreună cu prietenii săi  Cesar şi Tommy, Ariel lucrează ca mecánicas: ei îţi fac rost de ceea ce nu găseşti în magazinele de stat. Nu e ceva care să nu poate fi găsit de cei trei cubanezi: aur pentru coroanele dentare, o rochie de seară pentru o petrecere, piese pentru televizor.

Această activitate s-a transformat într-o afacere de familie. La nevoie, un hol se transformă într-un restaurant sau într-un salon de înfrumuseţare: verişorul lucrează ca estetician, iar mama familiei găteşteplatouri suculente din ce aduc los mecánicas.  (Mecaniqueros: impossible n'est pas cubain, Franţa-Germania, 2005)

Roluri mici la Cinecitta (vineri, 24 iulie, ora 19:00)

„Întoarceţi capul o dată la stângă, apoi la o dată la dreapta, vă rog.  Zâmbiţi, adoptaţi un aer serios. Mulţumim, vă vom contacta”. Acesta a fost sfârşitul interviului pentru Angelo Amoretti. De când s-a retras, el face figuraţie, iar faţa lui poate fi văzută în filme de succes precum Găştile din New York al lui Martin Scorsese.

În următoarea zi, Angelo trebuie să meargă să probeze costume – ultimul pas pe care-l are de făcut, ca să fie sigur că va fi cerut pe platou. Cum stocul costumelor este limitat, dacă lui Angelo nu-i va veni costumul, vor aduce un alt figurant. Cu 10.000 de figuranţi care nu fac mai nimic în Roma. Oferta este destul de generoasă. Echipa 360-Geo îl va urmări pe Angelo în încearcarea lui zilnică de a prinde câteva secunde în lumina reflectoarelor.  (Rome, les petits roles de Cinecitta, Franţa-Germania, 2008)

Caviarul, comoara din Iran (sâmbătă, 25 iulie, ora 19:00)

În Marea Caspică se află 90% din efectivul mondial de sturioni sălbatici, peştii care produc caviarul. Fiecare kilogram de caviar îi aduce unui pescar echivalentul a 300 de euro (prin comparaţie, 100 grame de caviar într-un restaurant occidental costă "doar” 1.400 euro !). În urmă cu 15 ani, recolta anuală se ridica la 123 de tone, dar acum a scăzut la mai. (Le caviar, ce tresor venu d'Iran, Franţa-Germania, 2008).

Georgia-din dragoste pentru vin (duminică, 26 iulie, ora 19:00)

În epoca sovietică, Georgia era considerată pivniţa cu vin a URSS-ului. După prăbuşirea comunismului, vinul a rămas unul dintre principalele produse pentru export ale ţării, până la declararea embargoului de către Moscova, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a exportului.

Dar viile din Caucaz continuă să producă din plin şi Georgia caută noi pieţe de desfacere.

Reportajul-documentar prezintă o regiune viticolă în plină transformare, prinsă între tradiţii milenare, moştenirea sovietică şi regulile moderne ale economiei de piaţă.  (Georgie, pour l'amour du vin, Franţa-Germania, 2009)

10:00 Pescar hoinar

* Pescuitul-un hobby pentru toţi Best of

*În zi de mare sărbătoare, rămâneţi alături de noi pentru o expediţie specială, în care pescuitul este doar un pretext pentru o ieşire pe mal de apă. Orice călătorie este o lecţie de viaţă... aşadar, bucuraţi-vă de natură, de pescuit, de clipe frumoase alături de cei dragi. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

10:30 Natură şi aventură

* Sezon Nou

*Masurisul oilor

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas, Dan Curean

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2