loader
Foto

Duminica Moromeților la TVR2

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 a fost difuzat duminică, 28 aprilie, de la ora 12.30, iar „Moromeţii 2” din 2018 s-a difuzat de la ora 20.00, la TVR2.

 

Ecranizarea volumului I al romanului omonim al lui Marin Preda îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan.

Filmul spune povestea destrămării unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu-şi vinde din pământ.

(w882) Ilie și C

„Moromeţii” a fost turnat în alb şi negru, cu secvenţe de referinţă pentru cinematografia românească. Alegerea regizorului Stere Gulea a fost susţinută artistic de operatorul Vivi Drăgan Vasile, în timp ce filmul nu ar fi devenit ceea ce este fără costumele perfect integrate în cadru şi poveste, alese şi semnate de Svetlana Mihăilescu.

Fiecare secvenţă din film pare să aibă o desfăşurare, un punct culminant şi o morală proprii. Ecranizarea nu ocoleşte, ba chiar ilustrează scolastic marile scene din roman: cine îşi poate imagina acum, citind cartea lui Marin Preda, altfel decât în film, scena tăierii salcâmului, cea a citirii ziarului la fierărie ori momentul fugii de acasă a băieţilor celor mari ai lui Ilie Moromete?

(w882) Moromeții

Distribuția filmului i-a reunit pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu, Marius Badea.

ACIN a distins filmul, în 1987, cu Marele Premiu, acordând, de asemenea, premii pentru Victor Rebengiuc și o diplomă de onoare pentru Luminița Gheorghiu. Imaginea (Vivi Drăgan Vasile), montajul (Mircea Ciocâltei), scenografia (Svetlana Mihăilescu) și muzica (Cornelia Tăutu) au primit premii ACIN. Festivalul de la Santarem (Portugalia) a acordat Premiul III filmului și premiu de interpretare lui Victor Rebengiuc.

(w882) Dorel Visa

Într-un interviu acordat Adinei Darian, regizorul Stere Gulea spunea: „Interpretarea lui Victor Rebengiuc reprezintă coloana ­vertebrală a filmului (...) Pentru Rebengiuc, ca și pentru mine, faptul de a ne fi încumetat la o aseme­nea ecranizare a fost un act de mare curaj. Rebengiuc avea o experiență care ne-a ghidat pe noi toți, inclusiv pe mine. El era balanța filmului. Lucrase cu câțiva regizori importanți, avusese până la acest rol reușite discutabile și din fiecare gest se vedea profesionalismul său desăvârșit." (Cinema, 4/1988, apud aarc.ro)

În 2018 a apărut filmul „Moromeţii 2", cu Horaţiu Mălăele şi Dana Dogaru în rolurile principale, regizat tot de Stere Gulea. Distribuția îi mai include pe Iosif Paștina, Oana Pellea, Paul Ipate, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu, Vlad Logigan, Marian Râlea, Ion Caramitru. Realizarea lui Stere Gulea a fost recompensată cu opt Premii Gopo și cu Premiul publicului la TIFF 2019.

(w882) Morometii

Drama este adaptarea celui de-al doilea volum al romanului „Moromeții”, a romanului „Viața ca o pradă” şi a publicisticii lui Marin Preda. Filmul continuă povestea familiei Moromete, din satul din Câmpia Dunării, după cel de-al Doilea Război Mondial. Perioada istorică este marcată de instalarea comunismului în România, iar povestea se construieşte în jurul mezinului familiei, Niculae. Ilie Moromete și fiul său cel mai mic văd lucrurile diferit, prilej permanent de conflict între ei. Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas intactă, iar totul se învârte în jurul muncii câmpului. Familia se adaptează greu la condițiile de după al Doilea Război Mondial şi toată ordinea vietii lor se schimbă odată cu venirea noului regim. Niculae Moromete este cel care avea să scrie,ulterior, despre vremurile noi și cele vechi.

(w882) Malalele V

Horațiu Mălăele, Vivi Drăgan Vasile, Victor Rebengiuc, 2018 - premiera filmului Moromeții 2

Credite foto: arhiva TVR; (c) Vlad Cioplea, Ionuț Rusu, Andrei Costache - pentru Moromeții 2; Moromeții 2 @Social Media

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

21:45 Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu

România, 2011

Regia: Nicolae Mărgineanu

Povestitor: Maria Ploae

*Documentar. Numit „Sfântul” de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat şi urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, ca şi al unei fresce din Atheneul Român, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor epocii, care nu puteau înţelege de unde venea acea forţă excepţională de a face lumea să se adune în jurul său.

Redactor: Gabriela Onea

23:25 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2